Dokterconsultaties via telefoon slaan aan in AZ Jan Portaels

De telefonische doktersconsultaties in het AZ Jan Portaels zijn een succes. Per arts vinden er op die manier momenteel per week een 15-tal consultaties op afstand plaats in het ziekenhuis. Enerzijds gebeurt dat met het oog op triage van mensen die mogelijk besmet zijn met Covid-19; anderzijds met het oog op de continuïteit van de zorg, in het bijzonder dan voor mensen met een chronische aandoening die niet meer naar hun huisarts kunnen.

“Zo kunnen we de patiënt toch de nodige basiszorg geven zonder dat hij of zij gevaar loopt”, zegt Dr. Karel Demey. De consultaties verlopen momenteel vooral telefonisch maar bedoeling is om te evolueren naar Skype.

Het Verzekeringscomité van het RIZIV nam verschillende uitzonderlijke maatregelen met het oog op de zorgopvang van patiënten in kader van het coronavirus (COVID-19). Daarbij dus ook telefonische consultaties.

Artsen krijgen een vergoeding voor deze telefonische consultaties in het kader van de Covid-19-crisis. Als een ziekteattest nodig is, kunnen ze dat per post versturen naar de patiënt. Voorschriften voor geneesmiddelen worden digitaal afgeleverd, rechtstreeks bij de apotheker. Artsen kunnen 20 euro aanrekenen voor de telefonische triage van mensen die mogelijk besmet zijn met Covid-19 en voor telefonische consulten met andere patiënten in het kader van de continuïteit van zorg. Patiënten betalen niets. Artsen factureren rechtstreeks aan het ziekenfonds via de derdebetalersregeling. Toeslagen en supplementen zijn niet toegelaten.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!