Civiele colonne oefent in kazerne voor defilé op 21 juli

 

De nationale feestdag en het bijbehorende defilé op het Paleizenplein staan opnieuw voor de deur. In de militaire kazerne van Peutie vonden deze week al de repetities plaats van de civiele gemotoriseerde colonne.

Onder meer federale en lokale politie, brandweer, civiele bescherming, Rode Kruis, B-Fast en douane waren van de partij. “Aan zo’n groots evenement gaan dan ook heel wat voorbereidingen vooraf”, zegt hoofdcommissaris Renato Guion van de federale politie die het defilé coördineert. “Manschappen, voertuigen, honden en paarden moeten voorbereid worden opdat alles op de nationale feestdag in de beste omstandigheden kan verlopen.”

In totaal nemen zondag 75 voertuigen deel. Een flink aantal met in totaal zo’n 70 manschappen namen aan de oefening deel. “We oefenen vooral het eerbiedigen van de afstand en het correct afdraaien in de bochten.”

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Bevrijding rijdt er ook een bijzonder opvallende deelnemer. “Het gaat om een vintage voertuig dat de Amerikanen nog gebruikt hebben tijdens WOII. Daarna hebben ze het aan de Belgische staat geschonken. Tot eind jaren ‘70 werd het door de toenmalige Rijkswacht gebruikt als escorte van waterkanonnen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise