Voetbalmama’s veroveren Vlaanderen

 

Voetbalclub Vilvoorde City en vzw Fast Forward organiseerden het afgelopen schooljaar zo’n twintig oefensessies Nederlands voor anderstalige voetbalmama’s. Nu brengen ze met steun van de Belgische Voetbalbond een brochure uit die alle Vlaamse sportclubs wil helpen met het bieden van oefenkansen Nederlands.

Het is genoegzaam bekend: een groot aantal mama’s vergezellen hun kinderen naar de wekelijkse voetbaltrainingen. Dat bracht voetbalclub Vilvoorde City op het idee om de anderstalige moeders, die soms uit een andere leefwereld komen, een aangename en nuttige activiteit aan te bieden, terwijl hun kinderen aan het sporten zijn.

Zo konden de voetbalmama’s van Vilvoorde City vorig schooljaar twintig keer gratis deelnemen aan bijeenkomsten waarop geregeld een interessante spreekster werd uitgenodigd. De mama’s mochten de gaste vragen stellen en gingen met elkaar in gesprek. Onder anderen VRT-journaliste Martine Tanghe, juriste en onderwijskundige Naïma Lafrarchi en medewerkster van het Kinderrechtencommissariaat Naima Charkaoui kwamen langs. De mama’s volgden ook een EHBO-sessie van het Rode Kruis en deden rollenspelen om sollicitatiegesprekken te oefenen. Alle spreeksessies werden begeleid door enthousiaste vrijwilligers.

Om het afgelopen succesvolle seizoen van de voetbalmama’s te vieren, brengen de voetbalclub en vzw Fast Forward nu een brochure uit met als titel ‘Scoren met taal: oefenkansen Nederlands in de sportclub’. Daarin staat meer uitleg over hoe je als sportclub zelf laagdrempelige oefensessies Nederlands kunt organiseren.

Peter Schoenaerts, Fast Forward-medewerker en voormalig eindredacteur van het weekblad Humo, schreef de brochure – met input van de vrijwilligers. Zowel de Belgische voetbalbond als het Agentschap Integratie en inburgering én vzw ‘de Rand’ steunen het initiatief.

“Onze voetbalclub wil méér zijn dan enkel een sportclub”, zegt voorzitter Faruk Akkus van Vilvoorde City. “Daarom organiseren we ook sociale activiteiten zoals de voetbalmama’s. We wilden minstens 20 mama’s bereiken, en dat is ons gelukt. Het project is een groot succes. We denken er nu zelfs aan om ook spreeksessies voor papa’s te gaan organiseren.’

“Met vzw Fast Forward ondersteunen we sociocultureel kwetsbare doelgroepen op het vlak van cultuur en onderwijs”, legt voorzitter Peter Van Kemseke uit. “We willen mensen met verschillende achtergronden bij elkaar brengen en inspireren. Dat de voetbalmama’s zo enthousiast waren, doet deugd. En dat we nu met onze brochure nog meer sportclubs kunnen inspireren is fantastisch.”

Het project ‘Vilvoordse voetbalmoeders: scoren met taal’ wordt ondersteund door het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering. In heel Vlaanderen en in Brussel zijn er momenteel 21 projecten waarbij mensen op een informele manier hun Nederlands kunnen oefenen. Het Vilvoordse project van de voetbalmama’s is het enige in Vlaams-Brabant.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...