Jaarmarkt wordt almaar veelzijdiger

 

De Zennestad maakt zich klaar voor een nieuw rondje Troostkermis, van 6 tot 14 mei. Dé hoogdag is uiteraard de jaarmarkt op maandag 8 mei – de grootste uit de noordrand. Nieuw dit jaar is de integratie van de foodtruckmarkt in de Guldenschaapstraat. De jaarmarkt krijgt zo zijn eigen hippe ‘eetstraat’. In de aanloop naar de feestdag zal de enigszins ‘aparte’ jaarmarktaffiche van dit jaar ongetwijfeld druk over de tongen gaan bij de kritische Vilvoordenaars.

De jaarmarkt werd 164 jaar geleden voor het eerst georganiseerd en is op 8 mei toe aan de 155ste editie. Het Brabants trekpaard blijft naar goede gewoonte ook nu de imposante blikvanger. Traditioneel vinden op de Rooseveltlaan de prijskampen voor runderen en paarden plaats. Er staat ook opnieuw een stand met melkkoeien en kalfjes.

“Dit jaar verhuizen echter een aantal prijskampen door de werken in het stadscentrum, legt schepen van Feestelijkheden Johan Serkeyn (sp.a) uit. “Op de Tyndaleparking zal de kermis staan, die normaal gezien op de Grote Markt staat. Daardoor zal de prijskamp aangespannen en bereden Belgisch trekpaard ook verhuizen naar de Roosevellaan”. De wedstrijden starten om 9.30 uur en eindigen ongeveer om 14 uur.

Er is ook opnieuw een gratis concert in het Visserstraatje, om 15 uur ter hoogte van restaurant De Kuiper. De Leuvensestraat wordt terug opgenomen in het parcours van de jaarmarkt. In de Guldenschaapstraat wordt die dag uitzonderlijk de maandelijkse foodtruckmarkt gehouden. Gelet op het overrompelend succes van de eerste editie voorbije donderdag meteen een heuse aanwinst voor de jaarmakrt.

De Flamenco Feria, beter bekend als de ‘Spaanse Tent’, is er uiteraard ook weer. “Iedereen kan op zaterdag 6, zondag 7 en maandag 8 mei terecht in de tent in het Tyndalepark, om er te genieten van Spaanse specialiteiten zoals paella, lomo, gambas, calamares en churros.”

Ook opnieuw van de partij is ‘Open Air’, een flink potje elektronische dansmuziek op het Portaelsplein, tussen 15 uur en 23 uur. De jaarmarkt is ook een feest voor jongeren met de filmvertoning van D5R (De Vijver) in CC Het Bolwerk. Ook Kunst in de Troost is er opnieuw, voor het eerst twee weekends (29 en 30 april en 6,7 en 8 mei).

Er wordt er ook opnieuw gekoerst in de Zennestad tijdens het kermisweekend, met de 82ste Grote Prijs stad Vilvoorde – Challenge Willy Decraen, die om 14 uur van start gaat. Voor het eerst op zondag. Vertrek en aankomst vind je op de Mechelsesteenweg. Traditioneel wordt de Troostkermis op zaterdag 13 mei afgesloten met een groot vuurwerk, om 22 uur op het grasplein naast de Tyndaleparking.

De opvallende affiche waarbij het Brabants trekpaard toch wat in zijn blootje wordt gezet, belooft alvast druk over de tongen te gaan. “We hebben gekozen voor dit ‘speciaal’ ontwerp om te benadrukken dat onze jaarmarkt de voorbije jaren geëvolueerd is van een bijna pure beestenmarkt naar een breed gamma culturele en andere activiteiten. Dit helpt om de traditie nog meer te versterken.” Echt veel tegenwind vreest Serkeyn niet al wordt wel de nodige commentaar verwacht, vooral dan uit de hoek van al wat oudere inwonerss die al jaren de jaarmarktaffiche verzamelen. “Het is de bedoeling dat alle Vilvoordenaars er zich kunnen mee vereenzelvigen. Ach, elke affiche levert nu eenmaal discussie op…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise