Eleonore (4) in realityreeks Spoed 24/7

 

Restaurantuitbater Wim Cloots en zijn dochter Eleonore (4), die lijdt aan een zeldzame immuunziekte, waren maandagavond aandoenlijke hoofdrolspelers in Spoed 24/7 op Eén. Je ziet er hoe zelfs een gewone verkoudheid ernstige gevolgen kan hebben en het leven van het gezin permanent op zijn kop zet. Cloots kon zopas de opbrengst van zijn benefiet Eat to Live (23.000 euro) overhandigen aan het UZ Leuven voor onderzoek naar de aandoening.

Het leven van het gezin Cloots staat sinds augustus 2013 op zijn kop. De jongste dochter Eleonore, die toen 1,5 jaar was, overleefde tenauwernood een koortsaanval, veroorzaakt door een ernstige bacteriële infectie. Daarbij raakte ook haar immuunsysteem aangetast. Sindsdien zit de schrik er goed in. “Als Eleonore ziek is, wordt zij meteen opgenomen”, vertelt Cloots, uitbater van paardensteakrestaurant Horse House. “Wanneer zij valt en er bloed aan te pas komt, is het meteen alle hens aan dek.”

Even dacht Cloots er zelfs aan om zijn restaurant te verkopen. Intussen leerde hij enigszins leven met de situatie. “Sinds Pasen gaat het beter. Ze gaat naar school en kan bijna het leven leiden van een normaal kind.”

“Eleonore krijgt nu wekelijks thuis een injectie met antistoffen. Dat is al een grote vooruitgang, want voordien moesten we steeds een hele dag naar het ziekenhuis in Leuven voor een baxter. Dit lijkt ook beter aan te slaan.” Ook dochter Cheyenne (6) heeft dezelfde genetische disfunctie, maar vertoonde gelukkig nog geen ziektebeeld.

Toch kraait Cloots nog geen victorie. “Het is afwachten wat de winter zal brengen als griep en andere infectieziekten de kop opsteken. In het slechtste geval gaan we Eleonore terug moeten thuishouden en eventueel een beroep doen op BedNet. Maar het is hoopgevend dat ze niet meer zo vaak ziek is en dus niet meer in een cocon moet leven. Tussen 2013 en 2015 is ze bijna twee jaar thuisgebleven omwille van besmettingsvrees.”

In de uitzending van realityreeks Spoed 24/7 maandagavond zagen we Cloots en dochter Eleonore in een crisissituatie die zich de voorbije jaren verschillende keren voordeed. “Als ze koorts heeft ga ik meteen met haar naar het ziekenhuis. Dat gaat dan sowieso via Spoed. Ik heb nog getwijfeld of ik wou meewerken aan het programma want het is toch je kind dat in beeld komt. Omdat ik de ziekte zoveel mogelijk onder de aandacht wil brengen heb ik het toch toegestaan. Ze vonden het vooral opvallend dat Eleonore geen kik gaf toen ze een prik kreeg. Ook de intense band met mijn dochter sprak hen aan. Maar het blijft hard als je je dochter hoort zeggen ‘Ik ben naar het ziekenhuis gegaan en ik ga dood’. Ik hoop maar dat ze niet beseft wat ze zegt dan.”

Cloots organiseerde eind mei met ‘Eat to Live’ twee grote benefietavonden voor het zogenaamde ‘KID Fonds’ van het UZ Leuven. Dat dient voor het ondersteunen van onderzoeken naar deze aandoeningen. Heel wat BV’s kwamen daar op af. Uiteindelijk leverde dat 23.000 euro op. De cheque werd zopas overhandigd aan Dr. Isabelle Meyts op de dagopname Pediatrie van het UZ Leuven. Dat gebeurde onder meer in het bijzijn van Vanya Wellens, meter van de actie.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise