Sandra De Nies: 'Capaciteitsprobleem is grote uitdaging'

De Vilvoordse Sandra De Nies (41) is de nieuwe inspecteur-generaal van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Zij is voortaan verantwoordelijk voor de goede werking en de kwaliteit in tien onderwijsinstellingen. Uitdagingen genoeg, niet in het minst wat het capaciteitsprobleem betreft. Er waren op 1 september namelijk ook in Brussel 2.800 kinderen die geen plaats hadden in Nederlandstalig onderwijs.

De inspecteur-generaal van het Nederlands onderwijs en het bibliotheekwezen van de Stad Brussel is verantwoordelijk voor de goede werking en de kwaliteit in tien onderwijsinstellingen (kleuter-, lager- en secundair onderwijs), één muziekacademie en een hoofdstedelijke bibliotheek in Laken met verschillende vestigingen (Haren, Neder-Over-Heembeek).

Een hele brok dus voor geboren en getogen Vilvoordenaar Sandra De Nies die al een opmerkelijk parcours aflegde. “In 1997 zette ik mijn eerste stappen in het Brussels onderwijs als leerkracht Nederlands en Duits”, vertelt ze.

“In 2004 werd ik als 29-jarige aangesteld als directeur van het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls in Laken. Vier jaar later liet ik me op verzoek van het OVSG naar de pedagogische begeleidingsdienst detacheren waar ik onder meer nieuwe directeurs uit het secundair onderwijs in Vlaanderen en Brussel coachte. Na bijna zes bijzonder leerrijke jaren keerde ik in 2013 naar de stad Brussel terug. Ik nam deel aan het examen voor inspecteur-generaal van het Nederlandstalig onderwijs en zopas heeft de gemeenteraad mij in die functie aangesteld.”

Een van de grote uitdagingen waarmee De Nies meteen al wordt geconfronteerd is het creëren van extra plaatsen in het lager en secundair onderwijs om het capaciteitsprobleem tegemoet te komen. Ongeveer 2.800 kinderen vonden dit jaar geen plaats in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel (over alle onderwijsnetten heen).

“Een aantal heeft inmiddels een plaats gevonden in het Franstalig onderwijs maar anderen moesten verder uitwijken.”

Om hierop een antwoord te bieden heeft de stad Brussel concrete plannen om binnen enkele jaren een gloednieuwe basisschool te bouwen in het centrum van de hoofdstad.

“Hiervoor werd enkele maanden geleden een grond aangekocht in de Zennestraat. De bouw van een gloednieuwe onderwijscampus in Laken moet vanaf 2020 eveneens een thuis bieden aan heel wat kinderen. In het Mutsaardcomplex krijgen een Nederlandstalige crèche, de basisschool Koningin Astrid en het atheneum Karel Buls een stek.”

Zopas vond ook de plechtige inhuldiging van een nieuw schoolgebouw ‘Donderberg’ in Neder-Over-Heembeek plaats. “In afwachting van het Mutsaardcomplex is de kleuterschool Koningin Astrid er tijdelijk gehuisvest. In de toekomst kan het eveneens een oplossing bieden voor het nijpende capaciteitsprobleem.”

Los van die problematiek wil De Nies vooral onderwijsmensen die zich dag in dag uit inzetten daadwerkelijk te ondersteunen. “Tevens wil ik als gewezen leerkracht de voeling met de klaspraktijk en dus de dagdagelijkse realiteit niet verliezen. Ik hoop wekelijks een bezoek te kunnen brengen aan één mijn toegewezen scholen. Dit alles met maar één doel: het garanderen van kwaliteitsvol onderwijs voor onze Brusselse Ketjes en Miekes.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise