Jaarmarkt Vilvoorde blijft topdag

De Vilvoordse jaarmarkt beleefde gisteren andermaal een topdag. De zon was van de partij en ondanks een frisse wind kwamen heel wat mensen naar de Zennestad afgezakt. De traditionele landbouwprijskampen hadden dan ook weer heel wat bekijks en ook in de inderhaast dichtgegooide Leuvensestraat was het over de koppen lopen.

Tegen de verwachtingen in werd de 153ste editie van de Vilvoordse jaarmarkt opnieuw een groot succes. De slechte weersvoorspellingen van vorige week bleken uiteindelijk op niks te slaan. De zon was volop van de partij.

Uiteraard was er weer grote belangstelling voor de landbouwprijskamp met honderden dieren op het Rooseveltplein. Heel wat meer bezoekers dan vorig jaar vergaapten zich aan de combinatie van brute kracht en souplesse van het Brabants trekpaard. Al sinds mensenheugenis is deze kanjer dé blikvanger op de Vilvoordse jaarmarkt.

Ook de ferm uit de kluiten gewassen runderen lieten zich traditiegetrouw door jong en oud gewillig strelen. Met 138 exemplaren was er ook hier sprake van een topeditie. Door de verstrengde wetgeving wat vaccinaties betreft waren er de voorbije jaren soms amper 80 kolossen te bewonderen maar die moeilijke periode is duidelijk achter de rug. Vorig jaar waren er opnieuw 120 exemplaren en nu dus zelfs 138.

Arnould Peters (73) is al jaar en dag van de partij met zijn dieren. “Ik heb nog de periode gekend dat er hier 250 runderen stonden”, vertelt de man. “Maar sinds de strenge reglementering is er veel veranderd. Jonge boeren beginnen er niet meer aan. Ik heb een veeteeltbedrijf in Riemst dat ik nog uitbaat als ‘hobby’ maar ik kom nog altijd graag naar Vilvoorde. Het is niet meer de jaarmarkt die het ooit geweest is maar je voelt dat die traditie hier toch nog leeft. Ik heb met mijn runderen toch al een eerste en vier tweede prijzen binnengehaald, en daar ben ik best tevreden mee (lacht).”

Naast de vaste waarden had ook de dressuurwedstrijd voor trekpaarden heel wat bekijks. Wie zin had in een portie authentieke zuiderse sfeer met de bijhorende culinaire geneugten kon terecht in de grote tent van de Spaanse gemeenschap in het Tyndalepark. Ook Maria Gil Morata, de burgemeester van de Spaanse zusterstad Peñarroya-Pueblonuevo – waar de meeste Spaanse Vilvoordenaars vandaan komen – kwam er de sfeer opsnuiven. Ook in het Vissersstraatje was de ambiance weer top met het traditionele concert aan paardensteakrestaurant De Kuiper.

Schepen van Feestelijkheden Johan Serkeyn (Sp.a) toonde zich dan ook een tevreden man. “Het weer was goed tegen alle verwachtingen in en het volk was dus van de partij “, analyseert Serkeyn deze editie. “Tussen de kraampjes in de Leuvensestraat liep er heel wat volk net als op de kermis. Alles is zeer goed verlopen.”

Troostkermis loopt nog tot 3 mei. Woensdagmiddag 29 april trakteren heel wat foorkramers de kinderen op een extra korting. Traditioneel wordt de Troostkermis afgesloten op zaterdag 2 mei met een groot vuurwerk om 22 uur op het grasplein naast de Tyndaleparking.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise