350 jeugdvoetballers op straat?

Voetbalclub Sporting Vilvoorde Koningslo en haar 350 jeugdvoetballers dreigen vanaf juni op straat te belanden. Aangezien Sporting Club Vilvoorde – de ‘ploeg van ‘t stad’ – nog gaat uitbreiden is sportdomein Drie Fonteinen te klein om nog twee clubs te herbergen.

Volgens voorzitter Mimoun Benamar is er echter geen capaciteitsprobleem. ‘In deze tijden zou het een bijzonder slecht signaal zijn om onze spelers zomaar op straat te zetten’, vindt hij.

Mimoun Benamar, de nieuwe voorzitter van Sporting Vilvoorde Koningslo, is twee maanden aan de slag. Hij krijgt meteen een zware dobber te verwerken: vanaf juni mag de club van de stad niet langer gebruik maken van de velden aan sportdomein 3 Fonteinen. ‘We begrijpen het niet zo goed’, legt Benamar uit.

‘We hebben niets tegen de uitbreiding van Sporting Club Vilvoorde voor alle duidelijkheid. Maar dan nog is er geen capaciteitsprobleem. De planning voor beide clubs werd eerder al vastgelegd met een uitbreiding in het achterhoofd.’

‘Het A-terrein wordt maar twee keer per maand gebruikt. Dat zijn amper vier uurtjes. Ook het synthetisch veld is niet altijd bezet en ook de C- en D-tereinen zijn nog vaak vrij. Om maar te zeggen: er is nog marge. We willen indien nodig U-6 tot U-12 maar een keer per week laten trainen in plaats van twee keer.’

‘Er kunnen makkelijk 3 à vier ploegjes extra ingepast worden’, volgens Benamar. ‘Hier zouden zelfs 3 volwaardige clubs actief kunnen zijn. Het enige dat wij vragen zijn zes uurtjes per week, weliswaar op verschilende terreinen. Dat is toch niet onoverkomelijk. We weten niet wat er aan de hand is maar we staan open voor dialoog…’

Vilvoorde Koningslo telt 350 jeugdspelers. ‘De enige plek waar die jongeren zich kunnen uitleven is bij ons. Dit is een belangrijke doelgroep. 90 à 95 procent is allochtoon maar wel bijna allemaal Nederlandstalig. Het ergste dat we kunnen doen in deze tijden is hen zomaar op straat zetten.’ Daarmee verwijst Benamar naar de oorlog in Syrië en het fenomeen van radicaliserende jongeren die naar ginder vertrekken.

‘We nemen met onze werking deel aan een sociaal beleid. Wij bieden extra kansen aan die jongeren. Daar mogen we nu niet het slachtoffer van zijn. We zijn dan ook zeer bezorgd.’

‘Uitwijken naar clubs in de buurgemeenten kan niet. De ouders zijn vaak niet zo bemiddeld dat ze twee à drie keer per week met hun kinderen zomaar overal naartoe kunnen rijden. En dan hebben we nog niet over het lidgeld.’

Beperkte capaciteit

Burgemeester Hans Bonte (Sp.a) houdt de boot af. ‘De afspraak twee jaar terug was dat Sporting Club Vilvoorde als nieuwe club van de stad Drie Fonteinen als thuisbasis zou krijgen. Zij zouden naarmate de club groeit ook geleidelijk aan meer velden in gebruik nemen.’

‘Sporting Vilvoorde Koningslo kreeg toen van ons een helpende hand aangereikt. Het gaat dan nu niet op om te zeggen als de andere club meer terreinen nodig heeft: ‘Wij hebben ook veel spelertjes’. Er is nu eenmaal maar een beperkte capaciteit. Terreinen worden op de duur kapotgespeeld en kleedkamers zijn op een bepaald moment gewoon ‘vol’.’

Toch laat Bonte nog een opening. ‘De ambitie is om Drie Fonteinen maximaal te gebruiken. We gaan dus puzzelen en willen tot een oplossing komen. Maar er zijn geen mirakels. We kunnen niet in verschillende verdiepen gaan voetballen.’

Sportschepen Kevin Vincke (N-VA) stelt het scherper: ‘Het feit dat we een ‘oplossing’ willen helpen zoeken wil niet zeggen dat we ons ook vastpinnen op een ‘resultaat’…’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise