Eerste hondenlosloopweide in Zennestad

De eerste hondenlosloopweide in Vilvoorde is een feit. De omheinde weide heeft een oppervlakte van 100 meter op 50 meter en bevindt zich in de Tulpenstraat in de wijk Faubourg, naast sportaccomodatie Hazeweide.

Een hondenlosloopweide is een afgebakend terrein waar hondenbaasjes hun hond vrij kunnen laten loslopen. “De vraag bestond al lang”, legt schepen Katrien Vaes (Open Vld) uit. “In principe is het verboden om je hond los te laten lopen op openbare plaatsen. Wie dit toch doet, riskeert een GAS-boete. In een stad als Vilvoorde is het echter niet altijd evident om je hond de nodige vrijheid te geven. We haalden onze inspiratie bij de stad Gent waar er al 18 hondenlosloopweides werden aangelegd doorheen de ganse stad en dit tot eenieders tevredenheid.”

Vanaf nu kunnen honden zich dus ook in Vilvoorde uitleven. Voor de baasjes werd een picknicktafel voorzien waarop ze ondertussen kunnen rusten. Er zullen ook de nodige infoborden worden geplaatst met bijhorend reglement. Op een hondenlosloopweide – in tegenstelling tot een hondentoilet – is het namelijk wel de bedoeling dat de hondenpoep wordt opgekuist door de baasjes. De verplichting om een zakje mee te brengen, blijft dus bestaan. De zakjes kunnen gedeponeerd worden in de speciaal daartoe voorziene vuilbakken.

Tine Dedoncker en haar mama Aldegonde Uytterhoeven, baasjes van golden retriever Lenka, probeerden de weide alvast uit en reageren enthousiast. “Dit initiatief is ideaal voor mensen met een grote hond maar een kleine tuin. Lenka geniet zichtbaar van de open ruimte die ze heeft om te dollen en te spelen. Bovendien is het ook de ideale manier voor de baasjes om sociale contacten te leggen. We kunnen een gezellig babbeltje slaan terwijl de honden zich amuseren…”, verklaart Tine.

Een tweede hondenlosloopweide is al voorzien in het Rolleveldpark en zal klaar zijn tegen de ‘Dag van het Park’ die traditioneel plaatsvindt in de maand mei. Andere mogelijke locaties worden nog onderzocht.

 

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise