Jongeman die naar Syrië wilde opgepakt in Vilvoorde

De politie heeft vrijdagmiddag een 18-jarige jongen van de Technov-school – het vroegere KITO – geplukt die op het punt stond om naar Syrië te vertrekken. De gebeurtenissen van de voorbije dagen zowel in Parijs als de anti-terreuracties in ons land hadden de jongeman aangezet om versneld te handelen. Hij was bij zijn arrestatie in het bezit van valse papieren.

De leerling van de Technov-school in de Zennelaan werd blijkbaar al langer in de gaten gehouden. Vrijdagmiddag werd er door de politie ingegrepen toen bleek dat het risico te groot werd dat hij richting Syrië zou verdwijnen.

“Ik kan bevestigen dat opnieuw iemand klaarstond om te vertrekken en dat die is opgepakt”, aldus burgemeester Hans Bonte (Sp.a). “Het gaat om een jongeman van 18,5 jaar uit een buurgemeente van Vilvoorde. Over zijn identiteit ga ik niet uitweiden.”

Er is een duidelijk verband met de aanslagen in Parijs en de anti-terreuracties van donderdagavond in ons land. “De voorbije dagen heeft men meer en meer signalen opgevangen die uiteindelijk voldoende waren om nu in te grijpen. Die gast had blijkbaar op verschillende manier laten blijken dat het helemaal niet zo erg was geweest in Parijs. En dan druk ik het nog zeer eufemistisch uit. Het hoeft geen betoog dat ik hier heel erg mee in mijn maag zit”, aldus Bonte die duidelijk vreest dat er nog vertrekkers klaarstaan. “Enerzijds werkt de preventie anderzijds is het ellendig dat sommigen het nog steeds in hun hoofd halen om in Syrië te gaan vechten na al wat er gebeurd is in Verviers en Parijs.”

Het is niet de eerste keer dat er vanop de schoolbanken van Technov leerlingen richting Syrië verdwijnen al wil Bonte dat niet gezegd hebben. “Er zijn over alle netten en alle scholen heen jongeren vertrokken om naar Syrië te gaan vechten.”

Directeur Marc Deldime valt alleszins uit de lucht. “Ik vind het niet opportuun om daar op te reageren. Moest dit zo zijn vind ik het in elk geval spijtig voor onze school. Het is nooit fijn om op deze manier in het nieuws te komen. Het is echter niet aan mij om hier info over mee te delen. Dat dit niet de eerste keer zou zijn? Ik ben hier pas 10 maanden directeur.”

Pikant detail: de school in kwestie ligt recht tegenover het politiebureau van Vilvoorde.

Vanuit Vilvoorde zijn er tot nog toe 28 mensen vertrokken om te gaan strijden in Syrië en Irak, op een totale bevolking van 42.000 inwoners. Momenteel telt Vilvoorde acht teruggekeerde Syriëstrijders.