Mysterie van de mazoutgeur in Veldstraat opgelost

Het mysterie van de mazoutgeur in de Veldstraat in Sint-Katherina-Lombeek is eindelijk opgelost. Vrijdag werd bij toeval een vergeten grondwaterput ontdekt die deels gevuld bleek met pure mazout.

De stankproblemen in de Veldstraat hielden al twee weken aan. Donderdag liet milieuambtenaar Thiebaut Jurgen een erkend technicus komen om de zes tanks tussen twee welbepaalde riooldeksels te controleren.

‘Met de tanks bleek alles in orde, zodat we dit als de tweede mogelijke oorzaak, naast de eerste piste van het morsen, konden uitsluiten’, aldus Thiebaut.

‘De hoeveelheid die zou gemorst zijn moest normaal gezien na 14 dagen – zeker na het doorspoelen van de riolering en het behandelen van de straat met detergenten – volledig zijn  verdwenen. Toch bleef vanaf een bepaald riooldeksel een constante mazoutfilm drijven die voor een enorme geurhinder in de straat bleef zorgen.’

Vrijdag werd dan een bodemsaneringsdeskundige opgetrommeld. Na het terug opleggen van alle deksels en putten in de straat stootte de milieuambtenaar toevallig op een verdoken deksel.

‘Het was volledig bedekt onder een dikke laag steentjes. Bij het openen van dit deksel kwam er een enorme mazoutgeur uit. Het bleek een oude grondwaterput die gedeeltelijk was gevuld met pure mazout. Niemand uit de buurt, noch de eigenaar had weet van deze oude grondwaterput.’

Ontstoppingsdienst Guido De Wever werd opgevorderd en een cameraonderzoek in de riolering bevestigde het vermoeden dat de put een overloop had naar de riolering.

De bodemsaneringsdeskundige voert vandaag boringen uit rond de put om de grootte en de impact van de calamiteit vast te stellen. Mogelijk is er ergens een lek in een leiding tussen een tank en de brander.

‘De zaak wordt verder opgevolgd. Ondertussen blijven de riooldeksels op de straat, met de nodige signalisatie, openliggen om te ontluchten.

De milieuambtenaar maakt een proces-verbaal op en de vermoedelijke dader zal moeten opdraaien voor de gemaakte kosten van de brandweer, bodemsaneringsdeskundige, ontstoppingsdienst en de controleur van de mazouttanks.

Nieuwsbrief

Je zou ook interesse kunnen hebben in...