“We luisteren naar de mensen”

In zijn bureau hangen ‘helden’ uit de Eerste Wereldoorlog, een satellietkaart van Liedekerke en tekeningen van historische gebouwen uit Borchtlombeek. Deze stille getuigen verdrijven even de tijd, wanneer een veiligheidsvergadering met de politie uitloopt. Maar uiteindelijk verwelkomt burgemeester Wim Goossens (foto) ons met een warme handdruk. De volgende zes jaar regeert zijn CD&V met amper één zetel overschot, maar dat is niet zijn grootste zorg. De meerjarenplanning is praktisch rond en er moeten knopen doorgehakt worden. “Op 31 oktober hebben we een rondvraag over de meerjarenplanning online gezet en een meeting geregeld met een beperkt aantal inwoners, om te zien of we al dan niet goed zitten”, zegt Goossens. “Want we willen naar de mensen luisteren. Daar zullen de laatste accenten gelegd worden.” Reeds goedgekeurd zijn een hele reeks wegen- en rioleringswerken in de IJzeren Kruisstraat, Populierenstraat, Koning Albertstraat, Ramerstraat, Kleine Lostraat en Lostraat. Kostprijs: tussen de 6 en 8 miljoen euro. “Onze budgetten zijn beperkt, we proberen maximaal te investeren met maximale subsidies”, legt Goossens uit. Er komt ook een nieuwe feestzaal en een gedeelde ambtenaar voor lokale economie (lees Goeiedag van vorige maand). Aandachtspunten voor de lokale handelaars: de parkeerdruk verlagen en extra terrassen mogelijk maken. Bovendien is er pas een nieuw voetbalveld operationeel mét een kantine, waarvoor nog enkele omgevingswerken moeten gebeuren. Einddatum: aanvang 2020. Kostprijs: zo’n 2 miljoen euro. Toch niet kwaad voor een gemeente met amper 11.635 inwoners. Maakt het extra geld uit het regeerakkoord – zo’n 1,1 miljoen € – extra projecten mogelijk? “Niet noodzakelijk”, replikeert Goossens. “Maar het maakt het wél iets makkelijker, om onze meerjarenplanning rond te krijgen.” Nog goed nieuws uit het regeerakkoord: gemeentelijke fusies kunnen alleen op vrijwillige basis. Een opluchting. Of Wim Goossens financieel niet droomt van méér? “Ik droom van uitsluitend veilige voet- en fietspaden in mijn gemeente”, lacht Goossens. “Maar dat kan slechts stapje voor stapje.” (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...