Stamboom leidt naar Nederlandse grafkelder

“Het hele verhaal begint onschuldig, toen ik op een dag de stamboom van m’n familie wou reconstrueren”, vertelt Geert Borloo uit Pamel (Roosdaal). “Zo’n twaalf jaar geleden ontdekte ik dat mijn overgrootvader, Camille Borloo, op het einde van de Eerste Wereldoorlog overleed in Heerlen bij Nederland. Hij werd immers in 1914 ingelijfd bij de Jagers te Voet, die nabij Antwerpen de oprukkende Duitsers moesten tegenhouden. Na de Slag bij Antwerpen vluchtte hij, met zo’n 30.000 andere Belgische soldaten, naar het toen neutrale Nederland.” Overgrootvader Camille dook vier jaar onder als mijnwerker in Heerlen, maar stierf daarop aan de beruchte Spaanse griep die toen tienduizenden slachtoffers maakte. Geert Borloo komt zo te weten, dat zijn overgrootvader uiteindelijk in 1918 begraven werd in een grafmonument in Heerlen ter ere van Belgische soldaten die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Geert Borloo trekt daarop naar de Stadsbegraafplaats Akerstraat in Heerlen, waar hij – via de Vrienden van de Stadsbegraafplaats – toelating krijgt om het grafmonument te bezoeken. “Daar heb ik de kist van overgrootvader Camille kunnen zien en aanraken”, vertelt achterkleinzoon Geert. “Toch een mooie afsluiter van een lange zoektocht en een posthume hulde aan een familielid, die veel te jong – amper 37 jaar – in een ander land gestorven is buiten de warmte van zijn familie. Toch bijzonder dat ik dat verhaal 101 jaar later kan verder vertellen.” (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...