Eindejaarscampagne ‘Groot gelijk dat je nuchter rijdt’ gestart

Nieuwe cijfers van verkeersveiligheidsorganisatie VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) geven aan dat meer dan de helft van de Vlaamse automobilisten nooit alcohol en rijden combineren. 40 procent zegt er bewust voor te kiezen om helemaal geen alcohol te drinken als ze nog moeten rijden, 15 procent drinkt sowieso nooit alcohol, samen maakt dat 55 procent die volledig nuchter rijdt.

“De cijfers gaan weliswaar in de goede richting, maar dat wil niet zeggen dat we achterover kunnen leunen. Want er stappen nog steeds mensen achter het stuur met een glaasje te veel op. We moeten de mensen op het feit blijven drukken dat drinken en rijden niet samengaat. ​ Daarom lanceren we een nieuwe campagne onder de noemer ‘Groot Gelijk dat je nuchter rijdt’”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder.

Om de groep die nuchter rijdt een hart onder de riem te steken en de anderen aan te sporen dat voorbeeld te volgen, lanceren Vlaams minister De Ridder en de VSV een nieuwe campagne onder de noemer ‘Groot gelijk dat je nuchter rijdt’. De boodschap is bedoeld voor alle bestuurders en focust op de eindejaarsperiode waarin er heel wat gelegenheden zijn waar al eens een glas wordt gedronken: van familiefeesten tot kerstmarkten en het uitgaansleven. Tot begin januari herinneren affiches langs de hoofdwegen aan de campagneboodschap. Daarnaast is er onder meer een campagnevideo die verspreid wordt via sociale media en tal van banners, posters en en stories die je kunt downloaden van de campagnewebsite veiligverkeer.be.

Naast alcohol baart ook druggebruik in het verkeer zorgen. Bij een bevraging die de VSV in januari 2024 uitvoerde bij jongere automobilisten tot 35 jaar, gaf 15 procent aan dat ze het afgelopen jaar wel eens hadden gereden na druggebruik. Bevraagden die onder invloed rijden, zien druggebruik vaak als een gewoonte. Deze groep zit er ook minder mee in om een aanrijding te veroorzaken of door de politie betrapt te worden op rijden onder invloed. 

De combinatie van illegale drugs met alcohol kwam het vaakst voor (8%), gevolgd door cannabis (7%) en een combinatie van verschillende drugs (6%).

De campagnelancering vond plaats tijdens een gerichte controle van Politiezone Antwerpen in het kader van de verscherpte handhavingsacties rond rijden onder invloed die de geïntegreerde politie vanaf 29 november uitvoert. In 2023 betrapte de politie in Vlaanderen 24.152 bestuurders onder invloed van alcohol en 8.488 bestuurders onder invloed van drugs, in totaal goed voor 32.640 vaststellingen of bijna 90 vaststellingen per dag. Opvallend is het stijgende aandeel vaststellingen voor drugs: in 2015 ging het om 13 procent van alle vaststellingen, in 2023 was dat aandeel verdubbeld tot 26 procent. 

Wie bij een controle boven de wettelijke alcohollimiet zit, riskeert minstens 3 uur rijverbod en een onmiddellijke inning van minstens 179 euro. De sancties lopen snel op naarmate het promillage stijgt. Wie onder invloed van drugs betrapt wordt, dient altijd voor de rechtbank te verschijnen en riskeert een geldboete tot 16.000 euro, tot 5 jaar verval van het recht tot sturen en mogelijks immobilisering van het voertuig. Voor beginnende bestuurders die sinds minder dan 2 jaar hun rijbewijs hebben, gelden strengere sancties. Hetzelfde geldt voor wie herhaaldelijk in de fout gaat. ​ 

Topartikels bij Goeiedag.be