Tweede editie van Merchtem Sjeekt in kermisweek

Vorig jaar kreeg de feestgemeente met Merchtem Sjeekt een nieuwigheid gepresenteerd in de al drukke kermisweek. Rocken onder de kerktoren was een succes en meteen werd gehint op een tweede editie. Die komt er ook en dat op vrijdag 23 augustus.

Vanaf 17 uur begint het rockfeest. Café ’t Karrewiel is al een tijdje gesloten en van een paar openingsdagen tijdens de kermis lijkt ook geen sprake meer. Toch zal er iets kunnen gedronken worden. Het is wielerclub De Pedallonckers die die avond de toog zullen bemannen. Tussen de optredens door is er muziek van Vinyl On Wheels.

Dat is alvast een zekerheid, maar er zijn ook de groepen. Dat zijn er vier of Squirrel, The Outsiderz, The Tannen Baines Tree en Daytones.

Squirrel, een Nederlandstalige poprockband, mag om 18 uur de spits afbijten met eigen composities met jazzy en blues invloeden. Alle bandleden hebben Merchtemse roots en hebben vele muzikale watertjes doorzwommen. Zanger Pascal Vandeperre en saxofonist Lieven “LeeVain” Verreycken stonden aan de wieg van de groep in de jaren 90. Na twintig jaar stilte werd de draad terug opgepikt voor Merchtem Rewind. Ritmesectie en broers Jeroen en Kersten Goossens leggen de strakke fond op bas en drums. Piet De Roy (van o.a. The Pearls) tovert de riffs en solo’s uit zijn gitaar met bijna vijftig jaar podiumervaring. De toetsen van Hans Peeters zorgen voor de finishing touch.

Met The OutsiderZ (19.30 uur) is het nadien meteen een ander paar mouwen. Wanneer eind 2022 Hans Bogaerts (o.a. Lunatic Society), drummer Bart Leo (o.a. Juicy Jane), bassist Jos Heuvinck (o.a. Mac & The Balmo’s) en gitarist Geert Liessens (o.a. The Molecatchers) de ‘muzikale’ handen in elkaar slaan zijn The OutsiderZ een feit.

Met hun gezamenlijke voorliefde voor het ‘stevigere werk’ eerder bij Lazy Bitch probeert dit viertal nu hun plaats te veroveren in het muzikale landschap. Met Hans, Bart en Jos staan er ook hier drie geboren en getogen Merchtemnaren op het podium. Snel, luid, stevig, soms grappig maar bovenal rechttoe rechtaan!

Dan komt The Tannen Baines Tree (rond 21 uur). Toen met de vorige editie van Merchtem Sjeekt er na de eerste noten van hun optreden een wolkbreuk los barstte boven Merchtemkermis en het concert noodgedwongen een half uur diende onderbroken wegens een elektriciteitspanne, beloofden ze terug te komen. Ondertussen heeft die band stevig aan de weg getimmerd. Kurt Okens (drums en backings), Benny “Noeë” Leemans (gitaar & backings) en Pieter Van Kerckhove (bass & zang) spelen eigen nummers met hier en daar een cover. Merchtemse rock’n’roll, begot! 

De rock coverband Daytones sluit de avond af. De band heeft een sterke live reputatie en brengt een energieke set van anderhalf uur rock classics en hedendaagse rock met een eigen twist. Daytones speelt nummers van onder meer Foo fighters, Fisher-Z, The Cult, Queens of the Stone Age, Nirvana, REM, Live, Blondie, Stereophonics, The Kids,…

Met ex-leden van de Merchtemse bands Mindless, Marche-les-Femmes, The Matchers, Pitched Black en The Ramzones is er aan podiumervaring alvast geen gebrek. Daytones zijn Kris De Backer (zang-gitaar), Danny Luypaert (gitaar), Luc Verhaegen (bas) en Stijn Van Lier (drums). Als die mannen er de stekker uittrekken dan zal middernacht waarschijnlijk al gepasseerd zijn.

Uncle Sam zou zeggen: “I want you for Merchtem Sjeekt!” Gewoon komen, kijken en genieten! (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk