Burgerinitiatief ‘Denderend Vlaams’ start werking op met Denderwandeling

“Wij willen onze mooie Dendergemeenten niet verder zien evolueren tot troosteloze voorsteden van Brussel.” Met die boodschap werd het nieuwe burgerinitiatief ‘Denderend Vlaams’ afgelopen weekend boven het doopvont gehouden. Tijdens de eerste activiteit, een wandeling doorheen Liedekerke en Denderleeuw, kwamen een honderdtal sympathisanten opdagen. De initiatiefnemers achter ‘Denderend Vlaams’ willen burgers, verenigingen en politici samenbrengen om zo het Vlaamse karakter in het Pajottenland en de Denderstreek te verdedigen.

De initiatiefnemers achter het initiatief kennen elkaar van bij andere verenigingen en scharen zich nu achter hetzelfde initiatief. “De verfransing van deze regio zet zich de laatste jaren sterk door en wij willen de verkozen politici er attent op maken dat er heel wat Vlaamsgezinde kiezers in deze regio wonen”, zegt Bart De Valck, woordvoerder van ‘Denderend Vlaams’.

“Wij willen dat de gemeenten hier het Vlaams karakter van de regio beter verdedigen. Er is door de kiezer tijdens de laatste verkiezingen een duidelijk signaal gegeven maar hun stem wordt te weinig gehoord bij sommige gemeentebesturen. Zo vragen wij meer inburgeringsinitiatieven die focussen op taalverwerving en acties naar handelaars om hen te stimuleren om Nederlands te gebruiken. Maar ook een strikte toepassing van de taalwetgeving aan de loketten van gemeentelijke diensten en de oprichting van taalmeldpunten”, klinkt het.

Het initiatief wil ook dat de groene ruimte niet langer opgeofferd wordt aan grootschalige woonprojecten en hield dan ook halt aan de weide in Liedekerke waar binnenkort een supermarkt en 32 appartementen gebouwd zouden worden.

Het initiatief wil niet actief aan politiek doen maar wil wel een forum bieden aan Vlaamsgezinden uit de regio en aan politici van N-VA en Vlaams Belang in de hoop dat zij elkaar vinden en beter gaan samenwerken. “Op dat vlak was de eerste Denderwandeling een succes met meer dan honderd deelnemers. Tijdens de wandeling namen onder meer Kasper Daem, gemeenteraadslid voor N-VA in Liedekerke, Erik Van Londersele, bestuurslid van Vlaams Belang, en volksvertegenwoordiger Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) het woord. Tijdens de wandeling en aan onze stopplaatsen hoorden we ook heel wat positieve reacties”, zegt organisator Johan Daelman.

Twee deelnemers van de wandeling werden na afloop in het centrum van Aalst wel in mekaar geslagen, vermoedelijk omdat ze met een Vlaamse vlag door het centrum liepen. “We hebben vernomen dat de politie een onderzoek is gestart. We gaan dan ook geen uitspraken doen voor we weten wat er exact gebeurd is. In Liedekerke hebben we alvast nog nooit problemen gehad omdat er iemand een leeuwenvlag droeg. Maar het kan uiteraard niet dat iemand wordt aangevallen omdat hij een mening zichtbaar uitdraagt”, klinkt het bij ‘Denderend Vlaams’.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...