De derde golf wordt een psychologische

De coronapandemie in ons land was amper twee maanden jong, of gespecialiseerde psychiaters zoals Dirk De Wachter en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens waarschuwden al voor de golf na de golf: na de Covid-19-piek of -pieken – op het moment dat alles uiteindelijk min of meer genormaliseerd raakt – mogen we ons aan een nieuwe golf verwachten: een piek van psychologische problemen.

Specialisten spreken van een ‘mentale pandemie’ zoals angststoornissen, stress, mood-swings, niet aflatende vermoeidheid tot een soort tsunami van coronaburn-outs. Afstand houden, in je kot blijven, je bubbel beperken… allemaal goed en wel. Maar psychiater Dirk De Wachter is er niet gerust in. “De mens is een sociaal wezen. We hebben anderen nodig, om te leven en te overleven. Dat valt nu al maanden weg en dat is vernietigend voor ons zelfgevoel. Mensen vereenzamen en als we nog maanden wachten om daar wat aan te doen, is het kwaad geschied.”

Praktische problemen

Dat blijkt ook uit cijfers. Liefst 74% van de jongeren tot 35 jaar voelt zich slecht in de huidige crisis. Bij de 65-plussers is dat 48 procent. Jonge gezinnen lopen tegen veel meer praktische problemen aan: onzekerheid over de job, extra werkdruk, meer zorg voor jonge kinderen, de sleur, de moedeloosheid…  En ook de vaststelling: ‘We zitten allemaal in dezelfde storm, maar niet allemaal in dezelfde boot.’

“Mensen vereenzamen en als we nog maanden wachten om daar wat aan te doen, is het kwaad geschied”

Hoewel het evident is dat een overheid in crisissituaties moet ingrijpen, blijft het onaangename gevoel dat we getroffen worden in onze drie basisnoden. Een overheid die ons oplegt of we al dan niet ‘mogen’ werken, wie we al dan niet mogen zien en hoe we ons al dan niet mogen gedragen. Dit heeft onmiskenbaar sociale gevolgen. Kindermishandeling en intrafamiliaal geweld zijn bijna met de helft gestegen. En dan moet je nog bedenken, dat er nog veel slachtoffers zijn die geen hulp durven vragen. En wat met al die leraars, dokters, verpleegsters, chirurgen, agenten en hulpverleners die al maanden veel langere tot dubbele shifts draaien? Hoelang blijft dat nog goed gaan?

Tot slot enkele crisistips: beperk je nieuwsupdates, graaf je niet te diep in sociale media, hou contact met familie en vrienden, zorg voor structuur in je dag, blijf in beweging, doe iets voor een ander en zorg extra goed voor jezelf.

Topartikels bij Goeiedag.be
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!