MID-CORONA – Welkom in de anderhalve meter-samenleving!

Ook als het coronavirus ooit geleidelijk onder controle raakt, zullen we ons moeten schikken naar het het zogenaamde ‘nieuwe normaal’: eindejaarsfeesten in light modus, internationaal toerisme met de handrem op, een culturele agenda om medelijden mee te krijgen en carnaval met veel vraagtekens. “Zonder vaccin zie ik ons normale leven niet zo gauw hervatten”, bevestigt onze eigen viroloog Steven Van Gucht (foto). “Zelfs als een of ander labo een werkzaam vaccin zou vinden, kan het nooit tegen februari massaal verdeeld zijn”, aldus Van Gucht. Dus ook voor 2021 zit er niet veel anders op: welkom in de anderhalve meter-samenleving!

We bereiden ons allemaal voor op een leven na de exit, uit de lockdown. Maar dat zal – nogal duidelijk – niet voor meteen zijn en de rest van 2020 én 2021 zal er alvast anders uitzien dan voorheen. We zijn van de ene maand in de andere ontwaakt in een anderhalve meter-samenleving, die op sommige momenten meer weg heeft van een kwalijke nachtmerrie dan van een moeilijke fase. We verdelen mensen in groepjes – sorry ‘bubbles’ – en tijd in blokken.

Dit wordt het nieuwe normaal: wachten. Wachten aan winkels, op lage cijfers, op goed nieuws, op hoopvolle intentieverklaringen

‘Social distancing’, flexibel inspelen op beperkingen, leren werken in shiften, rijen trotseren voor zoiets banaals – neen essentieels – als een brood, in de greep van handgels, hygiëne en mondmaskers, claustrofobisch een lift nemen, skypen, zoomen en thuiswerken als een vanzelfsprekende noodzaak, online onderwijs – wie had het ooit voor mogelijk gehouden? – musea bezoeken op afspraak, naar mensen kijken achter plexiglas en vooral: geduld leren hebben. Vooral dat.

Rijen trotseren voor een winkelkar, reserveren voor de kapper, snel zijn om je favoriete pasta vast te krijgen. Maar vooral veel geduld dus. Stapje voor stapje leren denken en zeker geen plannen maken voor volgend jaar. Ergens in dit land zullen het aantal besmettingen en doden in een aantal ziekenhuizen bepalen, of en hoe ik in de nabije toekomst naar het Garda-meer zal kunnen rijden of een vlucht boeken naar Lissabon. Dit wordt dus het nieuwe normaal: (af)wachten.

Ons eigen pretpark

Wachten aan winkels, op lage cijfers, op goed nieuws, op hoopvolle intentieverklaringen. We zijn alleen nog meester over ons eigen pretpark: ons eigen kot, onze eigen tuin, onze eigen keuken. Wie vroeger al allergisch was voor drukte en grote massa’s, kan vandaag zijn/haar geluk niet op. Die toestanden zullen er namelijk geruime tijd niet meer zijn. 

We moeten het juiste evenwicht vinden tussen wat emotioneel wenselijk is en in de praktijk veilig werkbaar

‘Crowd management’ is een nieuw fenomeen. We worden zeer aandachtig in de gaten gehouden. Big brother is watching us en niet zo’n klein beetje. Zonder de corona-angstpsychose hadden we dit met z’n allen nooit aanvaard. Maar er is ook goed nieuws. Creatief denken wordt – ook – het nieuwe normaal. Liefst ‘out of the box’. Plots duikt iedereen op in een videoconferentie, alsof het altijd zo geweest is. Onderwijs via schermen, alsof het al jaren was voorbereid. Zomaar in enkele weken. En balans leren vinden: gemeentebesturen, politiezones, festivalorganisatoren, theater-directeurs, event-managers…. Het aanvaardbare evenwicht vinden tussen wat in theorie (en emotioneel) wenselijk is en in de praktijk veilig werkbaar.

Zal een nieuw vaccin ons ooit verlossen? Zal het de voetbalfans massaal naar Club Brugge brengen, de uitzinnige menigte naar de Tour de France, de headbangers naar Metallica en de followers naar Quentin Tarantino? We gaan het niet weten in september. Wellicht ook niet in november. Maar volgend jaar – geduld weet je wel – volgend jaar wil ik het wel zo’n beetje geplaatst kunnen krijgen. Toch? (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...