Hoop gedoe voor veilige corona-vakantie!

Sinds de recente versoepeling van de corona-maatregelen gaan de Belgen weer geestdriftig met vakantie. Maar kunnen we wel van een gewone ‘vakantie’ spreken? “Covid 19 neemt zĂ©lf gĂ©Ă©n vakantie”, laat viroloog Marc Van Ranst redelijk ontnuchterend weten. Wie toch zijn reiskoffers pakt, mag meteen ook een flinke lading mondmaskers meepakken. Je zal ze te pas en te onpas nodig hebben.

Uiteraard moeten vakantiegangers nog strikter de bestaande regels hanteren: handen wassen, afstand houden, drukke massa’s vermijden. Opstappen op een overvolle trein is vragen om problemen. Op luchthavens mag je je aan driedubbele controles verwachten: je temperatuur meten, formulieren invullen of je al dan niet besmet bent geweest en controles of je symptomen vertoont. In een vliegtuig word je verwacht steeds een mondmasker te dragen en niet nodeloos rond te lopen. Er zal meestal geen drank of eten geserveerd worden.

Aanvankelijk zag de Europese Unie geen bezwaar om als Belg naar landen als AustraliĂ«, Canada, China of Thailand te reizen, maar daar is de Belgische regering uiteindelijk toch niet op ingegaan. Ook de virologen raden aan het toch dichter bij huis en binnen Europa te zoeken. Je weet maar nooit dat je bij een onverwachte corona-uitbraak niet opnieuw zomaar thuis raakt! Overigens is er nog steeds geen groen licht voor reizen naar landen als bijvoorbeeld Denemarken, Ierland, Griekenland, Portugal, Malta of RoemeniĂ«. Daar zijn namelijk nog steeds problemen mee of voorwaarden aan verbonden. En waar er geen problemen zijn – zoals op Tenerife – blijken zowat alle cafĂ©s en restaurants gesloten!

Buffetten en entertainmentshows zijn geschrapt, in discotheken mag niet gedanst worden


Zorgeloos rondslenteren in je vakantieplek is er dus ook niet bij. Ga in een restaurant liever in de open lucht iets op een terrasje eten of drinken, dan in een duffe binnenruimte. Iets meer dan de helft van het aantal gebruikelijke ligzetels rond zwembaden zijn toegelaten. Handdoek leggen dreigt ’s morgens dus een Olympische discipline te worden. Open buffetten worden zoveel mogelijk vermeden, wat voor diners wel eens voor organisatorische problemen kan zorgen. De entertainmentshows zijn geschrapt, in discotheken mag niet gedanst worden
  Tja.

Onrustwekkende signalen

En alsof al die hindernissen niet genoeg zijn om je voortaan met smetvrees op te zadelen of je mensenschuw te maken, laten touroperators ook niet bepaald geruststellende signalen horen. “Helaas moeten we nog steeds bepaalde reizen annuleren”, laat marktleider TUI weten. In dat geval krijg je je geld niet terug, wel een ‘voucher’ of een zogenaamde ‘versoepelde omruilgarantie’. Wat viroloog Marc Van Ranst doet besluiten: “Vakantie is als ik mijn telefoon kan uitzetten en een goed boek kan lezen. Daarvoor moet ik niet naar Tanzania vliegen. Reizen naar het buitenland lijkt me vandaag trouwens veel te veel gedoe. En ik heb een hekel aan gedoe.” Misschien toch maar een ‘staycation’ regelen, dan? (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...