Lockdown: we grijpen meer naar muziek

De cd-verkoop mag dan nog in volle lockdown light zo goed als kelderen en nogal wat artiesten stellen releases uit, maar dat betekent niet dat onze interesse in muziek weggevallen is. Wel integendeel. Na enkele weken van ‘forced isolation’ heb ik mijn uitgebreide vinyl-collectie van classic rock herontdekt. Met name onder meer het geniale meesterwerk ‘Thick as a brick’ van Jethro Tull, ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ van The Beatles en Led Zeppelin IV. Voor de jeugdige snaken onder ons – die het nu in Keulen horen donderen – onmiddellijk deze titels opsnorren via bijvoorbeeld Amazon en eens goed luisteren! Geluidsknop goed openzetten en draaien die handel! En wie had durven denken dat de oude rockgoden The Rolling Stones na zoveel jaren uitgerekend nu een nieuwe, knappe singel uitbrengen: ‘Living In A Ghost Town’. “I’m a ghost, living in a ghost town. I’m going nowhere, shut up all alone,” zingen ze. Wie zou dat niet begrijpen? En hoe is anders het vernieuwde succes van de song ‘Don’t Stand So Close To Me’ van The Police te verklaren?

Zelfverklaarde straatmuzikanten duiken in ons land her en der op, om de zorgsector een hart onder de riem te steken. In Italië worden hele aria’s en operafragmenten gezongen vanuit zuiderse balkons in stemmige, knusse straatjes. Er wordt ook veel geluisterd naar rustige, instrumentale muziek, stelt streaming gigant Spotify vast. En naar podcasts over wellness en meditatie.

In Italië worden hele aria’s en operafragmenten gezongen vanuit zuiderse balkons in stemmige, knusse straatjes

Ikzelf was op zoek naar een nieuwe vinyl-naald voor een platenspeler die al zo’n paar decennia oud is en vond die uiteindelijk bij Raf Persoons van de muziekhandel Sound Center aan het Oudstrijdersplein in Ninove. Sommigen onder ons zijn geboren met een baksteen in hun maag, welnu één zaak is zeker: Raf is geboren met een LFD-versterker in zijn maag. Die man prevelt vreemde formules zoals MEGeithain, Harbeth en Thöress, ademt al zo’n halve eeuw high end topelektronica uit en laat je vinylplaten en cd’s klinken alsof je zélf in een band speelt of in een philharmonisch orkest. Nooit meegemaakt. Ook Persoons merkt méér interesse in muziekapparatuur en dus heb ik ook mijn oude platendraaier ingeruild voor een véél beter exemplaar.

Zie je de lockdown even niet meer zitten? Zing je, samen met The Rolling Stones: ‘So much time to lose, just staring at my phone’? Haal dan die cd’s en vinylplaten eens uit de bestofte kast! Ik amuseer me al dagen du jamais vu! (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...