Een heuse vloedgolf van mondmaskers

Waar is de tijd dat er door diverse landen in Europa en tot ver daarbuiten nog om een bestelling mondmaskers gevochten werd? Dat je voor één simpel masker tot 50 euro moest betalen? Dat een miljoenenbestelling zomaar van de aardbodem verdween in hartje Italië? Dat is vandaag wel even anders.

Het stadsbestuur van Ninove slaagde erin begin mei zo’n 35.000 mondmaskers mét filter aan te kopen. Op 12 mei begonnen talloze vrijwilligers met de bedeling. De bedeling van handgel en filters volgt eind deze maand. “Er boden zich meer vrijwilligers aan dan de 200 die we nodig hadden”, reageert burgemeester Tania De Jonge. “Samen mét onze personeelsleden werd deze actie in een recordtempo uitgevoerd. Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor zoveel inzet en enthousiasme!”.

Ook in Denderleeuw startte een team van het gemeentepersoneel met de bedeling van mondmaskers voor elke inwoner. Ze werken per straat en in alfabetische volgorde. “Nu zitten we in een fase waarbij er meer volk op straat komt”, verduidelijkt burgemeester Jo Fonck. “Daarom beslisten we herbruikbare maskers aan te kopen en te verdelen. Uiteraard moeten we aandacht blijven schenken aan handen wassen en afstand houden.”

“We willen niet dat mondmaskers uit brievenbussen worden gehaald, zoals in andere gemeenten gebeurt”

In Liedekerke zorgden vrijwilligers dat alle 70-plussers een hoogwaardig, herbruikbaar mondmasker bedeeld krijgen. De overige inwoners kunnen hun exemplaar in één van drie voorziene afhaalpunten halen. “We willen niet dat mondmaskers uit brievenbussen worden gehaald, zoals in andere gemeenten gebeurt”, klinkt het. Wie zo’n masker niet kan komen halen, meldt dat op 1770@liedekerke.be. Dan wordt een exemplaar vooralsnog bedeeld.

Langzaam overspoeld

De aankoop van zo’n 12.000 mondmaskers gebeurt in Roosdaal via de vzw Think Pink. Elke inwoner ouder dan drie jaar komt in aanmerking. Ook Affligem is bezig met het maken, verzamelen en uitdelen van maskers.

Ondertussen worden we langzaam aan zowat overspoeld met maskers. In warenhuizen kosten ze geen euro meer en nogal wat webshops geven nu één of meerdere maskers cadeau bij een minimale bestelling. Het duurt niet zo lang meer of je krijgt binnenkort bij de aanschaf van een tijdschrift als Libelle of Feeling een gratis masker toegevoegd. Mind my words! (ggm)

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...