BRANTANO EN MISS ETAM IN PROBLEMEN

CORONACRISIS BEDREIGT MECHELSE KLEDINGKETEN FNG

De Mechelse modegroep FNG zit in slechte papieren. Die naam zegt u wellicht niet zoveel, maar de FNG Group is de paraplu boven winkels als Brantano, Miss Etam, Steps, CKS, Claudia Sträter, Promiss en Fred & Ginger. Goed voor zo’n 500 winkels en liefst 3.000 werknemers in België, Nederland en Scandinavië, met verschillende vestigingen in Ninove, Aalst en Gent.

Zopas moest FNG liefst vijftig fysieke kledingzaken Promiss en Steps in Nederland sluiten. En nu besliste beurswaakhond FSMA (Financial Services and Markets Autority) het aandeel – dat nog slechts 20 procent (!) van zijn aanvankelijke waarde overhoudt – tijdelijk te schorsen. FSMA wil namelijk meer uitleg over het naar verluidt ondoorzichtige jaarverslag van 2018 en een reeks overnames. Dat slechte nieuws komt nauwelijks een week nadat de CEO en frontman van de groep, Dieter Penninckx, om medische redenen de groep voortijdig verlaat.

Zo’n 540 miljoen schuld

Volgens de Nederlandse bank ABN Amro heeft FNG een schuldenberg van zo’n 540 miljoen euro, op een omzet die nauwelijks hoger ligt: 780 miljoen. Die schuldenberg wordt een molensteen, nu de winst keldert door de coronacrisis. Er moet dus dringend meer geld op tafel komen, maar niemand weet wie dat nog wil riskeren. Economisten voorspellen dat er dus zwaar gesaneerd moet worden. Jobs zullen verdwijnen, verlieslatende winkels ­gesloten. De titels in de gespecialiseerde pers liegen er niet om: ‘Modegroep FNG in vrije val’ en ‘Brantano-schip wankelt.’ Er doen scenario’s de ronde van een mogelijke overname tot een totaal faillissement.

FNG Group is de paraplu boven winkels als Brantano, Miss Etam, Steps, CKS, Claudia Sträter, Promiss en Fred & Ginger

Dit rampscenario zou betekenen dat de coronacrisis voor het eerst een belangrijke modeketen bedreigt. Maar ook de Belgische families Torfs en Lathouwers, namen achter winkelketens Torfs en A.S. Adventure zitten met vele miljoenen euro in de FNG Group. Behalve de betrokken winkels van de FNG Group kan een mogelijk faillissement wel eens voor een veel zwaardere schokgolf zorgen. Een vergadering met obligatiehouders – voorzien voor 19 mei – is inmiddels uitgesteld. De modegroep vraagt zijn obligatiehouders – wegens geldgebrek – uitstel van betalingen en een ‘standstill’ van drie maanden. Bij FNG is het op dit moment alle hens aan dek om met een nieuw ‘businessplan 2024’ de groep te redden en het vertrouwen te herstellen. De klok tikt. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...