75 JAAR GELEDEN – DE NAWEEËN VAN WERELDOORLOG II (slot)

VRIJWILLIGE FUSELIERS VOEDEN OPMARS

Amper een maand na de Bevrijding van september 1945 melden vrijwilligers uit onze regio zich onder meer voor het 2de Bataljon Fuseliers. Niemand wil het risico nemen, dat de Duitsers toch nog de nodige tijd en middelen vinden, om zich te hergroeperen. Het 2de Bataljon Fuseliers maakt op zijn beurt deel uit van het 1ste Canadese leger – onder bevel van maarschalk Montgomery – dat op zijn beurt deel uitmaakt van de 21ste Britse legergroep onder het bevel van generaal Eisenhower. De mannen krijgen een korte opleiding in Gent en worden in februari 1945 ingeschakeld om Nederland te bevrijden.

De eenheid trekt naar Nijmegen en Arnhem en moet daar een 15 km lange dijk in totaal overstroomd gebied verdedigen, hevig beschoten door Duitse artillerie en sluipschutters aan de overkant van Waal en Rijn. Toch slaagt het 2de Bataljon erin vijftig Duitsers krijgsgevangen te maken en in een driedaagse veldslag Arnhem te bevrijden tot zover als Heerewaarden. Generaal Eisenhower laat schriftelijk weten: “De hoge korpsgeest en vastberadenheid van het 2de Belgische Fuseliers Bataljon hebben op onmetelijke wijze bijgedragen tot de glorierijke overwinning van de geallieerde Naties”.

Jozef De Smet uit Okegem (Ninove) is een spoorwegman én werkweigeraar die via een lange omzwerving uiteindelijk in de brigade Piron wordt opgenomen, om ons land te bevrijden. In april 1945 neemt hij deel aan de operaties van het Canadese leger om ook Nederland te ontzetten. Britse en Amerikaanse vliegtuigen droppen tonnen voedsel boven onze uitgehongerde noorderburen. Sommige Belgen – waaronder Ninovieters – krijgen dan nog een halfjaarlijkse opleiding, met de bedoeling troepen in te zetten in de strijd tegen Japan (!). Maar Japan capituleert voortijdig. Einde 1945 keren de Belgen terug naar Hasselt en kort daarop definitief naar huis.

Britse en Amerikaanse vliegtuigen droppen tonnen voedsel boven onze uitgehongerde noorderburen

Na de uiteindelijke capitulatie van Duitsland volgt de repatriëring. Voor veel Belgische arbeiders een lange en pijnlijke geschiedenis. Want na al die jarenlange miserie in Duitse kampen maken velen kennis met geallieerde kampen, waar ze vaak urenlang worden ondervraagd. Alsof ze persoonlijk het Hitler-regime in stand hebben gehouden… Ze moeten heel wat administratieve rompslomp en arglistige vragen ondergaan. Gelukkig wordt die onheuse behandeling weggespoeld door het uitbundige onthaal thuis, waar de familie en de hele dorpsgemeenschap ze als echte helden verwelkomen.

Japan betekent het definitieve einde

In juni 1945 – negen maanden na België – raakt het laatste stukje Nederland bevrijd: Schiermonnikoog. Het zal nog tot september duren vooraleer ook Japan capituleert. Meteen komt er een definitief einde aan vijf jaar oorlogsellende. Maar in een essay spreekt de beroemde Britse schrijver George Orwell over ‘een vrede die geen vrede is’. Hij voorziet spanningen tussen de Sovjet-Unie en het Westen, tussen een kapitalistisch en een communistisch machtsblok. Vrij snel komt zijn voorspelling uit. Het zou het begin worden van wat de ‘Koude Oorlog’ wordt genoemd. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...