75 JAAR GELEDEN – DE NAWEEËN VAN WERELDOORLOG II (2)

EUROPESE BEVRIJDING WORDT STRUIKELTOCHT

Ondanks de overhaaste terugtocht van de Duitsers, verloopt de bevrijding van West-Europa helemaal niet zoals gepland. De gevechten in Normandië duren zes lange weken. De oorlogsmachine laat weinig heel tijdens de geallieerde opmars. Ook in ons land richten geallieerde vliegtuigen grote schade aan door bombardementen op onder meer Kortrijk, Brussel, Gent, Leuven en Mechelen. Er vallen vele honderden doden onder burgers, duizenden huizen gaan in de vlammen op.

Collaborateurs nemen de wijk naar Duitsland, geallieerde vliegtuigen nemen goederentreinen en vrachtwagens onder vuur. De radio is een van de weinige betrouwbare informatiebronnen. “Dat was wat na de Bevrijding het meeste deugd deed”, zouden heel wat burgers later zeggen. “Dat we niet langer bang en ongerust moesten zijn.”

Toch zijn voor veel streekgenoten de maanden na de Bevrijding zowel de vrolijkste als de meest teleurstellende. Voedsel blijft schaars, er wordt geplunderd en gestolen.  De komst van onder meer de Britten en Canadezen zorgt aanvankelijk voor een algehele ontlading: eindelijk vrij na vier jaar verdrukking, vier jaar angst, vier jaar honger en ontbering. Maar alle gevaar is niet geweken. Het Ardennenoffensief (foto onder) verrast. De chaos blijft.

Toch zijn voor veel streekgenoten de maanden na de Bevrijding zowel de vrolijkste als de meest teleurstellende

Op 25 april 1945 wordt de Ninoofse Elisa Van Caulaert (foto onder) door het Zweedse Rode Kruis bevrijd uit de ziekenbarakken van het Duitse concentratiekamp Ravensburg. Op dat moment weegt ze nog 38 kg. Elisa Van Caulaert (1909-1994) woonde met haar man Joseph De Coster in de Doornweg in Ninove. Elisa en Joseph zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de verzetsgroep Genotte en helpen soldaten ontsnappen aan deportatie of executie. Uiteindelijk wordt ze opgepakt. Een van haar verzetsvrienden, Fernand Taverne, wordt onthoofd.

Operaties zonder verdoving

Elisa zal meer dan drie jaar doorbrengen in gevangenissen, strafkampen en concentratiekampen. Het is een wonder dat ze niet omkomt door executie, honger of ziekte. Ze wordt wél onderworpen aan medische experimenten en zonder verdoving geopereerd. Jaren later zal ze één hand niet meer kunnen gebruiken. Maar ze overleeft alle ellende en kan nog jaren doorbrengen met haar man Joseph en zoon André. Ze zal van de stad Ninove uit eerbetoon een eigen straat krijgen.

Op 23 mei 1945 pleegt SS-leider en Holocaust-verantwoordelijke Heinrich Himmler zelfmoord. Maar politiek België raakt helemaal verdeeld in wat niet veel later de ‘Koningskwestie’ wordt genoemd. (ggm)

BINNENKORT: OVERLEVEN TUSSEN ANGST EN HOOP (3)

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...