75 JAAR GELEDEN – DE NAWEEËN VAN WERELDOORLOG II (1)

DE OORLOG EINDIGT, MAAR NIET DE ELLENDE

Wanneer we het hebben over de Tweede Wereldoorlog spreken we – naar analogie met ‘14-‘18 – over de periode van ‘40-‘44. We denken dan aan de dolle bevrijdingsdagen in ons land van 2 tot 12 september 1944 en zeker die van zondag 3 september 1944, toen onze regio en Ninove bevrijd werd door Britse Grenadier Guards in een vuurgevecht met terugtrekkende Duitsers.

De Brit Joe William Mann is een schoolvoorbeeld van wat je in die tijd als soldaat allemaal meemaakt. Hij landt op 6 juni ’44 in Normandië tijdens D-Day, vecht mee in de operatie Market Garden én het Ardennenoffensief en zal daarna nog gevangenen bevrijden in een Duits concentratiekamp. Hij zal uiteindelijk ook de Ninoofse Bertha Cobbaert leren kennen en ermee trouwen in Brighton.

Wie kon toen vermoeden dat vandaag – precies 75 jaar geleden – de oorlog toen nog lang niet gedaan was. Dat in totaal 9.000 (!) gevreesde Duitse V-bommen ons land blijven teisteren. Uitgerekend op het moment dat steeds meer mensen geloven in het definitieve einde van de oorlog – we schrijven inmiddels december 1944 – lanceert de Duitse maarschalk Gerd von Rundstedt het Ardennenoffensief. De verrassing is compleet. Inwoners van Sankt Vith  – die nog volop de bevrijding aan het vieren zijn – zien plots een volledig Duits pantserleger opduiken. Er worden onder meer 2.000 bommenwerpers en 900 jachtvliegtuigen ingezet, om de opmars te stuiten. Dat lukt pas tegen 25 januari.

Wie kon bij de Bevrijding vermoeden, dat het zou duren tot september 1945 vooraleer de laatste Fransen uit een Jappenkamp bevrijd worden?

Wie had durven voorspellen dat het laatste stukje bezet Nederland – Schiermonnikoog – pas zou bevrijd worden door Canadezen op 11 juni 1945! Of dat het zou duren tot 22 september 1945 – liefst 20 dagen nadat Japan officieel capituleert – vooraleer de laatste Fransen uit een Jappenkamp bevrijd worden door de Britten?

Kwart gebouwen in puin

Na de euforie van de Bevrijding beseffen we met z’n allen, dat de Duitse kansen keren. Maar de angst blijft. En wat nog erger is: de oorlog heeft ons land beschadigd en geplunderd achtergelaten. Liefst 623 bruggen zijn vernield of ingestort. Veel wegen zijn onbruikbaar, zowel de steenkool- als staalproductie ligt zo goed als plat. Een kwart van al onze gebouwen ligt in puin, waaronder 16.000 commerciële vestigingen en 31.000 boerderijen. Bij de Bevrijding alleen al sterven er 2.622 burgers en driemaal meer door de vele bombardementen. Voor veel Belgen volgt de ontnuchterende vaststelling dat – ook na de zo lang betrachte Bevrijding – de honger en ellende nog lang niet geweken zijn. (ggm)

BINNENKORT: EUROPESE BEVRIJDING WORDT STRUIKELTOCHT (2)

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...