Muziek overwint corona-angst

‘You can’t always get what you want’, zongen The Rolling Stones toepasselijk op het wereldwijd uitgezonden virtueel huiskamerconcert van zo’n honderd sterren, waaronder Lady Gaga, Taylor Swift, Paul McCartney, Billie Eilish, The Rolling Stones, Coldplay, Stevie Wonder, Elton John…  Een ‘One World: Together at Home’ show ten voordele van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en voor de bestrijding van het coronavirus.

Wat een hartverwarmende tsunami aan talent en een opgestoken vinger naar het Amerikaanse onbenul Donald Trump, die eraan denkt – in volle crisis – 500 miljoen dollar te schrappen uit het WHO-fonds! Het wereld-event bracht in één klap liefst 128 miljoen dollar op! Een fikse opsteker en bewijs, dat we met z’n allen ook corona een kopje kleiner zullen maken.

“Zelden is zo overduidelijk bewezen hoe belangrijk onder meer zorgverstrekkers, verpleegsters, dokters, leraars, kassiersters, laboranten, agenten, apothekers en vrachtwagenchauffeurs zijn”

‘You can’t always get what you want’, zingt Mick Jagger, maar als corona iets benadrukt heeft, is het wel dat we meer respect mogen hebben voor elkaars werk en dat we elkaar nodig hebben. Of zoals Jennifer Lopez het zong: “People who needs people are the happiest people in the world.” Zelden is zo overduidelijk bewezen hoe belangrijk onder meer zorgverstrekkers, verpleegsters, dokters, leraars, kassiersters, laboranten, agenten, apothekers en vrachtwagenchauffeurs zijn, om deze pandemie te overwinnen. Maar er zijn nog zoveel andere, belangrijke jobs achter de schermen, waar niemand over spreekt.

Smile, though your heart is aching, smile even though it’s breaking, when there are clouds in the sky you’ll get by if you smile through your fear and sorrow, smile and maybe tomorrow you’ll see the sun come shining through,” zong Lady Gaga, en lang vóór haar reeds Nat King Cole.

En, jawel, hoe moeilijk, eindeloos, wanhopig, frustrerend traag en moeizaam de corona-heisa ook evolueert, we zullen hier doorheen raken. We zullen hier op een dag – wellicht ergens diep in 2021 – aan terugdenken als een nare droom, waaruit we met z’n allen hopelijk sterker en een stuk bewuster uit ontwaakt zijn. Vandaag ervaren we veel scherper wie en wat écht belangrijk is. Zullen we dat over twee jaar nog herinneren? ‘You can’t always get what you want’, zingt Mick Jagger. Maar dan gaat het verder: ‘But if you try sometime you find, you get what you need.’ Hou het veilig. Zorg voor elkaar. En ik zweer je: binnenkort smaakt dat wit wijntje op het terras op dat marktplein zoveel beter. (ggm)  

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...