Seks tijdens corona: het grote taboe

De meesten onder ons blijven nu al weken braaf ‘in ons kot’. Maar hoe zit dat eigenlijk met seks tijdens corona? Wat is mogelijk en wat niet als je de veelbesproken ‘social distancy’ moet respecteren? Wat zijn feiten en fabels? Daarover lees je heel wat minder. Mag je nog knuffelen, kussen of seks hebben met je man of vrouw? En zeker zo interessant: mag het met een lief of partner die niet bij je woont?

Laten we bij elkaar wonende koppels meteen gerust stellen: leef je samen onder één dak en vertoon je geen corona-symptomen, is er geen probleem. Geniet van de extra tijd die jullie uitzonderlijk gegeven is!

Woon je niet samen met je lief of partner? Dan heb je brute pech. Dan mag je hem of haar dus niet bezoeken, aanraken of kussen. Bij elkaar komen is op zich al verboden, denken dat je met bepaalde seks-technieken de risico’s kan beperken, is ook al een fabel. Daar zijn de meeste specialisten het over eens: “Welke sekstechniek je ook gebruikt, seks betekent altijd nabijheid. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat het coronavirus in sperma of voorvocht zit. Speeksel is de voornaamste drager van het virus en seks zonder speeksel is nogal moeilijk. De kans op overdracht is groot en dat bij álle seksuele handelingen.” Dat is dus duidelijk. En voor wie het nog niet zou weten: ook de hele prostitutie-business heeft zijn deuren moeten sluiten.

Speeksel is de voornaamste drager van het coronavirus en seks zonder speeksel is nogal moeilijk.

Er zit dan niet veel beter op, dan digitale surrogaten te gebruiken: telefoneren, chatten of Whatsapp. Volgens de gekende seksuologe Rita Ponnet moet het – zelfs voor innige geliefden – mogelijk zijn, deze tijdelijke scheiding tot in de maand mei ‘uit te zitten’. Maar zij heeft makkelijk praten, natuurlijk. Hoe langer de lockdown duurt, hoe meer dat het woord ‘huidhonger’ betekenis krijgt…

Door de dagelijkse angstwekkende stroom berichten in de media, doet er zich ook een nieuw verschijnsel voor: partners die minder zin hebben in seks. Ook dat is doodnormaal, omdat je door onrust en spanningen minder van seks kan genieten. Het is wél belangrijk daar samen en eerlijk over te praten.

Ernstige relatieproblemen

En alsof ‘in je kot’ zitten nog niet erg genoeg is, zitten vandaag nogal wat partners veel langer met elkaar opgescheept dan gebruikelijk. Dat kan voor ernstige relatieproblemen zorgen, zeker als die partners het de voorbije maanden en jaren al niet goed met elkaar konden vinden. Bouw de spanningen niet op. Je kan hulp zoeken bij relatietherapeuten, psychologen en seksuologen. Hun consultaties gebeuren nu vooral via online platforms. Komt er geweld bij kijken? Contacteer dan 1712 voor hulp. Ook tijdens de corona-maatregelen blijven zij bereikbaar via chat, mail en telefoon. (ggm)

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...