MARC VAN RANST – Zes uitspraken die niemand wil horen

Ruim een maand geleden zei viroloog en door de media tot schaduwminister gepromoveerde Marc Van Ranst reeds, wat niemand wou horen: “Als de politici het niet willen zeggen, doe ik het wel: verbied alle evenementen.” Sindsdien is hij nauwelijks nog van het scherm weg te branden, maar zijn woorden dringen weloverwogen, rustig en bedachtzaam door de ontluisterende pandemie die we vandaag met z’n allen doormaken. Vandaar dat we nog zes andere uitspraken van Marc Van Ranst op een rijtje zetten. Uitspraken die niemand wil horen, maar die – wellicht veel later – mijlpalen en wegwijzers zullen blijken tot een moeizaam herstel.

“Wie nog droomt van Rock Werchter of Tomorrowland… Laat er geen twijfel over bestaan: er vindt deze zomer geen enkel festival plaats.”

“Zelfs als we over voldoende immuniteitstesten zouden beschikken, is het nog nooit gebeurd dat de hele bevolking getest wordt. En wat zou je dan doen met de resultaten? De één een groen polsbandje geven en de ander een rood? Dat gaan we niet doen. Veel interessanter is een peiling, een steekproef. Zo krijgen we een idee welk percentage van de bevolking het coronavirus al heeft gehad. Tot eind juni willen we om de drie weken deze testen herhalen. Die informatie kan voor de overheid waardevol zijn om over maatregelen te beslissen.”

“We kunnen vandaag schrikken van het aantal doden, maar binnen enkele dagen zullen we die cijfers weinig vinden. Want het aantal doden zal nog dagen blijven stijgen. Dat is moeilijk, maar het is de realiteit. Gemiddeld duurt zo’n corona-epidemie in totaal zo’n 10 weken. We zitten aan onze vierde week.”

“Personeel van woonzorgcentra moet heel zorgvuldig omspringen met de adviezen. Als ze zelf ziek zijn, mogen ze niet komen werken. Ook al is er veel werk, dan moeten er andere oplossingen gevonden worden. Maar ziek gaan werken, kan absoluut niet.”

“Reizen deze zomer wordt problematisch. Daarvoor moet je ons land uit en een ander land binnen. Maar veel andere landen zitten nog lang niet in de fase waarin wij ons bevinden. Daar zal het zelfs pas begonnen zijn. Kies dus eerder voor zoiets als de Bongobon voor een weekendje thuis.”

“Als het virus straks verdwijnt, zal het meer dan waarschijnlijk terugkomen. Wellicht volgende winter, want  virussen zijn notoir seizoensgebonden. Zolang er geen vaccin is, kunnen we het virus niet uit ons leven bannen.”  (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...