Is virtuele gemeenteraad inbreuk op privacy?

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over wat precies wettelijk toegelaten is en wat niet wanneer een stad of gemeente beslist een virtuele gemeenteraad via livestream op poten te zetten.

Ninove besliste in maart een virtuele gemeenteraad te houden, met alleen fractieleiders, de voorzitter, de algemeen directeur en de burgemeester fysiek aanwezig in de raadzaal. De overige raadsleden moesten telkens opgebeld worden bij de stemming. Een redelijk omslachtige procedure.

In april konden de raadsleden aan de gemeenteraad deelnemen vanuit hun ‘kot’. Daarbij werd gebruik gemaakt van de applicatie Cisco Webex, die op tablets van de raadsleden werd geïnstalleerd.

Maar in Erpe-Mere vinden raadsleden het filmen thuis een inbreuk op hun privacy. Vandaar dat alleen een audio-verslag online werd geplaatst. Dat vindt oppositiepartij Sterk niet kunnen, omdat een gemeenteraad – naar verluidt – enkel toegelaten is mét pers en publiek. Dat wordt overigens bevestigd door de Oost-Vlaamse gouverneur Didier Detollenaere en Stef keunen van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

Geen uniforme regel

Een gemeenteraad via livestream is wel degelijk wettelijk, maar het publiek en de pers moeten daartoe ook toegang hebben. Daarover bestaat echter geen uniforme regel! In onder meer Herzele en Sint-Lievens-Houtem werden al gemeenteraden gehouden met énkel pers-toegang. Daarop kwam voorlopig geen reactie. (ggm)  

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...