Derde Wereldoorlog is bezig én economisch

Terwijl onze regering in België wanhopig probeert zo snel mogelijk voldoende mondmaskers, inentingen en medische uitrusting uit China vast te krijgen, speelt er zich in de rest van de wereld een bikkelharde en genadeloze strijd af om die broodnodige hulpmiddelen om de coronacrisis te bestrijden vóór onze neus weg te kapen.

Eén voorbeeld: China heeft de voorbije weken reeds 4 miljard (!) mondmaskers geleverd, maar dat is slechts een fractie van wat de wereld nodig heeft. Door de gigantische vraag en het beperkte aanbod zijn de prijzen voor mondmaskers en handschoenen vertienvoudigd. Maar wat nog erger is: elk land spreekt zijn Chinese contacten aan, om méér en sneller bevoorraad te worden.

Daarvoor worden zelfs contacten gelegd met Chinese firma’s van dubieuze reputatie, waardoor ladingen defecte of slordig geproduceerde leveringen moeten vernietigd worden. Ook andere Europese landen klagen. Zo bleken 600.000 maskers voor Nederland niet geschikt voor medisch gebruik en ondervond Spanje dat 50.000 Chinese sneltestkits slechts 30% accuraat waren.

Wouter Beke

Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke – die door zowat elke oppositiepartij gehekeld wordt om zijn aanpak van de woonzorgcentra – vindt de strijd om Chinees medisch materiaal zo pijnlijk, dat hij gewag maakt van een heuse ‘Derde Wereldoorlog’, die volledig economisch wordt gevoerd.

Dat ons land toch kan wedijveren met andere grootmachten heeft onder meer te maken met een persoonlijke tussenkomst van koning Filip bij de Chinese president Xi Jinping en het feit, dat het Chinese Alibaba en zijn stichter Jack Ma de Belgische luchthaven Luik als draaischijf en luchthub heeft gekozen.

“Door de gigantische vraag en het beperkte aanbod zijn de prijzen voor mondmaskers en handschoenen vertienvoudigd.”

Maar het hoeft dus niet te verwonderen, dat een voor België bestelde én betaalde lading mondmaskers – tot grote frustratie van minister Maggie De Block – via een Italiaanse luchthaven spoorloos verdwijnen. Zowel Amerikaanse firma’s als de Amerikaanse president Donald Trump spelen, volgens journalisten van The Financial Times, ook een schandalige rol in deze ‘bidding war for medical equipment’.

Bestelde medische ladingen voor Parijs, Berlijn en Canada werden ad ultimo afgeleid naar de Verenigde Staten. Amerikaanse ambtenaren zwaaien met pakken dollars op de betrokken luchthavens en betalen probleemloos het vierdubbele, om ladingen mondmaskers en testkits naar Amerikaanse luchthavens om te leiden! En dat ondanks het feit dat zowat elke bestelling volledig bij voorbaat moet betaald worden!

 “Een Chinese bestelling plaatsen garandeert helemaal geen correcte levering”, zucht elke betrokkene, die met deze materie belast is. Een en ander moet ook verklaren, waarom het zolang duurt om het juiste materiaal bij de juiste Belgische luchthavens, ziekenhuizen en rustoorden te krijgen. (ggm)  

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...