Corona: meer inwoners met geldzorgen

Het OCMW van Denderleeuw krijgt opvallend méér inwoners op bezoek, die zich  – door de coronacrisis – geen raad meer weten met onbetaalde facturen en huurachterstal. “Eén maatschappelijk werker mocht deze week al zes nieuwe mensen noteren”, vertelt schepen voor sociale zaken Sofie Renders. (foto onder links) “Dat is opvallend veel. “Mensen die noodgedwongen technisch werkloos zijn door de coronamaatregelen, zoals personeel in de horeca, winkelbedienden, interim-werknemers… Maar ook tweeverdieners, die plots op één inkomen terugvallen, of allebei technisch werkloos worden.”

“Terwijl ze wachten op een uitkering van de VDAB, stapelen de facturen zich op. Mensen zonder financiële buffer kloppen dan aan bij het OCMW. Er is ook meer vraag naar voedselpakketten – begin april hebben we er liefst 450 uitgedeeld bij hulpbehoevenden – op voorschotten op werkloosheidsuitkeringen en uitkeringen van ziekenfondsen.” 

Hetzelfde verhaal in Ninove waar schepen voor sociale zaken, Veerle Cosyns, (foto onder rechts) bevestigt, dat haar diensten het de voorbije weken opvallend drukker krijgen. “Er zijn inwoners die geen euro meer op hun rekening hebben, om voedsel te kopen”, geeft ze mee. “Daar zitten steeds meer nieuwe gezichten bij. Handelaars in financiële moeilijkheden, waarvoor we dossiers in orde brengen. Administratief komen er heel wat extra taken op ons af. Gelukkig kunnen we schuiven met personeel van bijvoorbeeld de diensten cultuur, wonen en tewerkstelling die bijspringen.”

Meer relatieproblemen

Zowel in Ninove als Denderleeuw zorgt de coronacrisis  en lockdown-toestanden voor meer stress bij talloze gezinnen. Zowel de schepenen Renders als Cosyns bevestigen, dat relatieproblemen de vraag naar noodwoningen doet toenemen. Partners zien het samen niet meer zitten, studenten willen weg van thuis, er is een groeiend probleem van alcoholisme, eenzaamheid en psychische spanningen. Een enorme uitdaging voor de reeds enige tijd overbevraagde sociale diensten. (ggm) 

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...