Blijf je huisdier graag zien

Het nieuws dat in ons land een kat besmet raakte met het coronavirus, deed heel wat vragen rijzen bij eigenaars van honden en katten. Mogen we onze huisdieren nog aaien, lopen we risico’s? Kan een besmet persoon een huisdier besmetten?

Belangrijk feit: in heel de wereld zijn er nog maar drie gevallen bekend, van besmette dieren: twee honden in Hong Kong en een kat in Belgi√ę. Die dieren zijn besmet door hun baasjes. Voldoende reden voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het risico zo goed als onbestaande te beschouwen. Want alleen al in ons land lopen er miljoenen honden en katten rond. Wie nergens last van heeft kan dus onbekommerd met zijn huisdier(en) omgaan of wandelen, zolang hij of zij maar voldoende afstand houdt van andere personen.

“Er is geen enkel bewijs dat het virus kan overslaan van een hond of kat op de mens”

Er is ook geen enkel bewijs dat het virus kan overslaan van een hond of kat op de mens. Wél wordt geadviseerd dat besmette personen liefst niet met huisdieren zouden omgaan. Er bestaat immers een zeer kleine kans dat het virus via de kortstondig besmette vacht op een andere persoon kan overgaan, als die het dier daarop aait.

Is je huisdier in contact geweest met een besmet persoon, zijn de gewone hygi√ęnische voorschriften zoals regelmatig handen wassen voldoende. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...