Sinte-Metten en Sinterklaas, twee kindervrienden

Nog een paar dagen en dan doet Sinte-Maarten (Sinte-Metten) zijn ronde in Opwijk om geschenkjes te brengen voor de brave kinderen. Maar wie is deze heilige man eigenlijk en wat is zijn relatie met Sinterklaas?

Sint-Niklaas is meer gekend als kindervriend. Hij was bisschop van Myra (vandaag in Turkije) in het begin van de 4de eeuw na Christus. Eén legende vertelt dat Nicolaas drie arme meisjes van de prostitutie redde door gouden munten door het raam van ouderlijk huis te gooien. Misschien is hier de legende geboren van de edelmoedige bisschop die cadeautjes uitdeelt.

Sint-Maarten was oorspronkelijk een Romeinse soldaat die eer arme bedelaar hielp door zijn eigen mantel in twee stukken te verdelen. Ook hier staat ‘de gever’ centraal in de overlevering. Sinte-Maarten komt de kinderen cadeautjes brengen in de streek van Aalst en in het Ieperse.

Merkwaardig is dat in Opwijk Sinte-Metten zijn ronde doet op 11 november terwijl in Mazenzele de kinderen hun schoentje zetten voor de komst van Sinterklaas op 6 december. Dat heeft te maken met middeleeuwse toestanden waarbij Opwijk meer gericht was op het Land van Aalst (Rijksvlaanderen, een deel van het graafschap Vlaanderen ten zuiden van de Schelde) en Mazenzele (net als Asse) gericht was op het hertogdom Brabant.

Omdat een Romeinse soldaat die met zijn zwaard zijn mantel scheurt misschien kinderen zou afschrikken is Sinte-Metten stilaan geëvolueerd tot een Sinterklaasachtige figuur, inclusief één of meerdere Zwarte Pieten. Rond de figuur van Sint-Maarten zijn er verschillende folkloristische gebruiken zoals het ontsteken van Sint-Maartensvuren en kinderoptochten met lichtjes in uitgeholde bieten.

Vergeet vooral je schoentje niet te zetten met een wortel voor het paard van Sinte-Metten en een pintje voor Zwarte Piet. Of Sinte-Metten bier drinkt is eigenlijk niet geweten.

Sinte-Maarten in Beveren
Optocht van kinderen met uitgeholde bieten

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk