1000ste ontlening De Werkbank

Een kleine drie jaar geleden startten een aantal vrijwilligers in Opwijk met een gereedschapsbibliotheek. Je kan er meer dan 50 verschillende toestellen ontlenen zodat je voor een kleine klus niet meteen een (duur) toestel moet aanschaffen. Begin juli werd de 1000ste ontlening geregistreerd. Gert Vandemaegdenbergh was de 1000ste ontlener.

Het concept is simpel. Je wordt lid van De Werkbank voor 40 euro per jaar. Voor die prijs kan je een ongelimiteerd aantal ontleningen doen.

“Absolute topper qua ontleningen blijft de industriële stofzuiger, samen met de kettingzaag, de klopboor en de breekhamer. Ook tuintoestellen doen het goed,” zegt Tom Bosman die mee aan de wieg van de ontleenbibliotheek stond.

Lokale handelaars

Is De Werkbank dan geen concurrentie voor de gespecialiseerde handelaars? “Wie de smaak te pakken heeft en na enkele keren zelf een toestel wil aanschaffen of wie toebehoren nodig heeft verwijzen we door naar de lokale handelaars.”  

De Werkbank heeft bijna 100 leden en kan rekenen op 15 vrijwilligers. Het aankopen van nieuwe toestellen, onderhoud en herstel doen ze zelf. Ze maken ook deel uit van Repair&Share, een netwerk van uitleendiensten in Vlaanderen.

“Ook naar ons Repair Café, dat we net voor de coronapandemie hadden opgestart, is grote vraag in Opwijk. Dat willen we dit najaar zeker opnieuw opstarten. Daarvoor willen we ook graag samenwerken met de gemeente.”  

De ontlener van de 1000ste ontving een handige Makita toolkit.

Alle info op www.dewerkbankopwijk.be en via Facebook.  

Foto: vlnr Tom Bosman, Jan Vanderstraeten, Gert Vandemaegdenbergh (1000ste ontlening), Fernand Hofmans en Dieter Hofmans.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...