Zware appartementsbrand in Opwijk

In de Kloosterstraat in Opwijk is deze namiddag een zware brand uitgebroken. Er ontstond een dakbrand op een appartementsgebouw. Het vuur verspreidde zich razendsnel naar de daken en de bovenverdiepingen van de aanpalende appartementsgebouwen.

De brandweerkorpsen van Opwijk, Asse en Londerzeel kwamen massaal ter plaatse. Er vielen geen gewonden, maar de materiële schade is zeer aanzienlijk. Over de oorzaak is momenteel nog niets geweten.

De brandweer vraagt om uit de buurt te blijven en vrije doorgang te geven aan de hulpdiensten. Sluit ramen en deuren indien je hinder ondervindt van de rook.

“De oproep is rond 14.40 u. binnengekomen. Er zijn onmiddellijk veel middelen ter plaatse gestuurd”, zegt Alain Habils van de brandweer.

“De brand is wellicht ontstaan op de bovenverdieping of het dak van een van de appartementen”, zegt burgemeester De Coninck. Daarop verspreidde het vuur zich razendsnel naar nabijgelegen gebouwen.

Alles samen zijn er een 30-tal appartementen in het gebouw dat zo’n 15 jaar geleden werd gebouwd in een U-vorm. Daarom kon het vuur zich snel verspreiden.

Het gelijkvloers en de eerste verdieping zijn gevrijwaard. Daar kan wel waterschade zijn. Maar de bovenverdiepingen zijn zwaar beschadigd. Zeker acht flats zouden onbewoonbaar zijn, maar de brandweer is nog volop bezig.

“Het centrum van Opwijk is afgesloten. Voorlopig lijkt het erop dat er niemand achtergebleven is in de brand. Alle mensen worden geĂ«vacueerd. De mensen worden opgevangen in het gemeenschapscentrum vlakbij”, zegt de burgemeester.

Update 18 uur

“Het vuur is nu onder controle maar er wordt nog nageblust”, zei de brandweer rond 18 u. De uitgebrande gebouwen zijn intussen onderzocht maar nergens zijn er nog slachtoffers gevonden in het puin. Daar was even voor gevreesd.

“Het centrum van Opwijk blijft nog afgesloten. Alle mensen het gebouw zijn geĂ«vacueerd en worden opgevangen in het vlakbij gelegen gemeenschapscentrum”, zegt burgemeester De Coninck.

Politie en gerecht starten nu een onderzoek. Het parket Halle-Vilvoorde stuurt een branddeskundige ter plaatse. Het centrum blijft voorlopig nog afgesloten.

(foto boven Patrick De Boeck – Facebook)

Posted by Brandweerzone Vlaams-Brabant West on Friday, April 9, 2021
https://www.facebook.com/brandweerzvbw/videos/pcb.2850715091807769/279386953719786
De getroffen appartementen bevinden zich in de rode kaders.
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk