Valerie vraagt aandacht voor endometriose

Pijnlijke maandstonden: één op de tien vrouwen op de aardbol lijden eraan. Wereldwijd worden er sensibiliseringscampagnes over endometriose georganiseerd. Ook in Opwijk met Valerie Clinkemalie, die 10 jaar heeft moeten wachten op een juiste diagnose.

“Ook ik had jaar in, jaar uit, pijnlijke maanstonden, waardoor je dagenlang niet normaal kan functioneren”, zegt Valerie (33). De voornaamste klachten zijn buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, hevige bloedingen en vermoeidheid, zo leert een onderzoek van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen.

“Geen enkele pijnstiller hielp. Ook de pil niet. Ik liet zelfs een kijkoperatie uitvoeren. Pas na tien jaar werd de juiste diagnose gesteld: endometriose, die goed behandeld kan worden, maar vaak jarenlang niet ontdekt wordt. Mijn eileiders zijn inmiddels aangetast. Natuurlijk zwanger worden is niet meer mogelijk, te meer omdat mijn man Ignace zich destijds heeft laten steriliseren. Ik ben met acupunctuur begonnen en sindsdien ben ik pijnvrij. Hardlopen is er niet meer bij, want dan krijg ik rugpijn. Ik wandel nog wel bij De Soepele Achillespezen, een kern van de joggingclub Achilles Run4Fun.”

“We willen de symptomen van endometriose in de verf zetten, met als doel een snellere, correcte diagnose voor lotgenoten. In vijftig landen verzamelen mensen om gezamenlijk te wandelen op een uitgestippeld parcours. Ook in Opwijk.

“De Endomerch vindt zaterdag 30 maart plaats tussen 14 en 17 uur vanaf de kantine van de Sjoeters, Vilvoordsesteenweg 40. Er is geen inschrijving vereist. Men kan vrij doneren ten voordele van patiëntenvereniging EndoHome. Meer info op www.endohome.be.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk