Een postduif om Wapenstilstand te herdenken

Sinds een paar jaar vindt de herdenking van Wapenstilstand op de feestdag van 11 november ’s avonds plaats aan het Monument der Gesneuvelden in Opwijk-centrum.

 

Na het neerleggen van een krans voor het monument hield burgemeester Albert Beerens een goed gedocumenteerde toespraak, die hij ook ’s morgens al uitsprak bij soortgelijke plechtigheden in Mazenzele en Droeshout.

 

De Koninklijke harmonie De Volherding speelde zowel de Brabançonne als de Vlaamse Leeuw. Kinderen riepen de namen af van de soldaten uit Opwijk die tijdens de Groote Oorlog sneuvelden. Er volgde een rondgang met fakkels langs hun graven op de begraafplaats.

 

Op weg naar het Gemeenschapscentrum hield de stoet halt voor het postgebouw op de Singel, waar de burgemeester het had over de belang van de postduif om met het thuisfront te communiceren tijdens de eerste wereldoorlog.

 

Ter illustratie liet Miel De Mol een van zijn duiven los. Van daar stapte de verlichte stoet naar het Gemeenschapscentrum, waar de artiesten Debbie Lambrengts en Emma Coopman hun voorstelling “Klaproos” brachten.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk