Discussies over dinsdagmarkt

Op de Ninoofse taskforce ‘lokale economie’ werden een aantal pijnpunten besproken aangaande de dinsdagmarkt. Het circulatieplan moet beter en de nieuwe openingsuren gelden van 8 tot 12.30 uur. Een mondmasker blijft verplicht. Bovendien worden de volgende wijzigingen doorgevoerd: zowel in- als uitgang van de markt komen aan de kant van het rond punt (Bevrijdingslaan / Vuurkruisersstraat) en er volgt tweerichtingsverkeer aan de bovenkant van de markt (kant Oudstrijdersplein) zodat marktbezoekers de volledige markt kunnen aflopen. Er worden veeleer ‘run-shoppers’ dan ‘fun-shoppers’ verwacht.

Het punt duikt op tijdens tijdens de voorbije digitale gemeenteraad, waar Forza-kopman Guy D’haeseleer fel van leer trok tegen de aanpak van het stadsbestuur. “De marktcommissie werd onvoldoende in de zaak betrokken”, vond D’haeseleer. “Ondanks de beperking tot 50 kramen, zijn er toch minder marktkramers komen opdagen en de wijziging van de gebruikelijk toegewezen plaatsen zorgde voor heel wat frustraties en praktische problemen.” Ook tijdens de gemeenteraad van 18 juni interpelleert D’haeseleer opnieuw. “Het is onbegrijpelijk dat de markt beperkt blijft tot 40 kramen, als de Veiligheidsraad 50 kramen toestaat”, vindt hij.

Zeer strenge beperkingen

Schepen voor lokale economie Alain Triest (foto) was niet opgezet met de kritiek. “Forza doet uitschijnen of de marktaanpassingen zijn het gevolg van beslissingen van het Ninoofs stadsbestuur. Wij volgen enkel de strenge beperkingen van de Veiligheidsraad en we hebben keihard gewerkt, om de markt toch opnieuw op te starten. Maar door de ons opgelegde strakke en steeds wisselende regelgeving is een echt ‘mooie’ markt quasi onmogelijk. We mogen in Ninove maar 260 bezoekers gelijktijdig toelaten. Bovendien moet zo’n plan ook de goedkeuring krijgen van politie en brandweer.” Maar kijk: de volgende dinsdagmarkten verliepen al vlotter. De aangepaste circulatie, het tweerichtingsverkeer aan de bovenkant van de markt en de iets langere eindduur gaven al betere resultaten. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...