Shoppen in Ninove na 11 mei: het draaiboek

Zowel in Ninove als Denderleeuw gaan de winkels vanaf maandag 11 mei terug open. Maar het wordt geen shopping zoals vroeger. We zullen moeten rekening houden met wat vandaag ‘het nieuwe normaal’ wordt genoemd: afstand houden, handen regelmatig ontsmetten, geduldig in een rij wachten. Het vloekt tegen elke vorm van gezellig zaken doen, maar het is niet anders. Hoe beter we de regels volgen, hoe sneller deze kwade droom ooit zal uitdoven.

Ninia Shopping Center laat alvast verstaan, dat het Center nooit is dicht geweest. Zo bleven onder meer de supermarktketens Aldi en Delhaize open, net als Multipharma, Presshop en Leonidas. Vanaf maandag mogen alle overige winkels open, behalve kapsalon Dirk De Witte, horecazaken Carte Blanche en Pascovele. Bistrot Carte Blanche werkt wel al een tijdje met een afhaalservice.

“We kijken hard uit naar deze herstart”, zegt shopping manager Kris Van der Veken. “Eén ingang blijft voorlopig gesloten. Een bewakingsagent zal toezien, dat alle veiligheidsregels worden nageleefd. Aan elke ingang en in de toiletten van Ninia komen dispensers met handgel. Voor overtollige mondmaskers en handschoenen komen speciale afvalemmers. Een quasi permanente schoonmaakploeg houdt alles netjes en desinfecteert de nodige contactoppervlakten. Het aantal bezoekers per winkel wordt beperkt. Mogelijke wachtrijen worden geleid door grondmarkeringen en linten.”

“Een quasi permanente schoonmaakploeg houdt alles netjes en desinfecteert de nodige contactoppervlakten”

Ook het Ninoofse stadsbestuur doet er alles aan om de heropening van de winkels zo vlot mogelijk te laten verlopen. Burgemeester Tania De Jonge: “Elke handelaar zal een pakket ontvangen met veiligheids-affiches en tips. In de winkelstraten zullen stickers de klanten aansporen, om op het rechtervoetpad te lopen. Tot eind juni mag iedereen een half uur gratis parkeren.”

Graag bescherming

“Shoppen doe je liefst alleen – met uitzondering van kinderen jonger dan 18 jaar die door een ouder mogen worden begeleid – en klanten zullen niet langer dan 30 minuten in de handelszaak binnen mogen. Waar ‘social distancing’ moeilijk wordt, wordt aanbevolen bescherming te dragen die de neus en de mond bedekt.”

Met andere woorden: voor het échte funshoppen zullen we met z’n allen nog even geduld moeten hebben… (ggm)

Dit wordt nog een tijdje ‘not done’…

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...