DIGITALE EXPO – De verborgen parels van Ninove

Door de coronacrisis kunnen we geen tentoonstellingen bezoeken, maar dat neemt niet weg dat we wél digitaal op ontdekkingstocht kunnen gaan. Zo kun je probleemloos wegduiken in het nostalgische verleden van Ninove, dankzij de website MADEinDENDERLAND. Dit is een initiatief van Erfgoedcel Denderland, waarin het erfgoed van privé-personen, families, verenigingen en erfgoedorganisaties een duurzame toekomst krijgen.

Concreet gaat het om foto’s, prentkaarten, voorwerpen, filmpjes, audio-opnames, affiches en bidprentjes die als verborgen parels werden gedigitaliseerd. Zo zijn ze definitief beschermd tegen verlies en verval! Een digitale tentoonstelling die je toch vervuld met weemoed!

“Ik zie zeilboten aan de Denderkaai en een verademende Graanmarkt zonder parkeerplaatsen”

Zo duik je als kijker in het – geef toe – turbulente verleden van Ninove. Toen Franse legers ons stadje inpalmden tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen er nauwelijks wagens waren – tenzij een zeldzame oldtimer in een rustige straat – maar wél handkarren in de Biezenstraat, een man die zwoegt met een houten kruiwagen aan de ‘collège épiscopal’, een rij zeilboten aan de Denderkaai, een verademende Graanmarkt zonder parkeerplaatsen, een nostalgische crème-kar in de Geraardsbergsestraat en vooral veel mannen met klakken of hoeden en vrouwen met lange schorten!

Ze hadden het niet makkelijk, al die Ninovieters, pal na de vorige eeuwwisseling. Maar ergens slaat mijn hart een tikje trager bij het zien van zoveel rust en ruimte in een oude stad. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...