Waar blijven die testen?

Het ziet er steeds vaker naar uit, dat het beperken van corona-testen tot patiënten met duidelijke symptomen nogal wat diensten in de regio parten speelt. Niet in het minst de diverse woonzorgcentra, die het steeds moeilijker krijgen corona-uitbraken te vermijden. Zopas testte een medewerkster van wzc Klateringen in Ninove positief. “Tot hiertoe werd er nog bij geen enkele bewoner van Klateringen het coronavirus vastgesteld”, luidt de eerste reactie. Maar er wordt ook niet massaal getest, omdat er slechts een beperkt aantal testkits voorradig zijn en de regering dit niet toelaat.

Maar in het woonzorgcentrum Amphora in Wingene besliste de verantwoordelijke dokter alle bewoners van één afdeling – tegen het advies in – toch te testen. En wat bleek? Dat niet minder dan 13 van de 15 bewoners besmet zijn met het virus, zonder dat ze symptomen vertoonden! “Dat was een bom die ontplofte”, reageert Amphora-directeur Hans De Clerck. Er is geen enkele aanwijzing, dat de toestand in andere woonzorgcentra zoveel beter zou zijn. Woonzorgcentrum Sint-Rafaël in Liedekerke laat ondertussen weten, dat ook daar een personeelslid positief testte.

“Het is schrijnend dat verzorgers, agenten en kassiersters onverantwoorde risico’s moeten nemen bij gebrek aan testen”

Ondertussen trekt de politievakbond VSOA aan de alarmbel, omdat een alarmerend aantal agenten ziek wordt. In Brussel zou dat zelfs tot twintig procent van het personeelsbestand zijn. Het is schrijnend dat verzorgers, agenten en kassiersters dagelijks in contact komen met al dan niet besmette mensen en geen enkel idee hebben, of ook zij niet besmet zijn. En zo anderen kunnen besmetten.

De regering belooft al meer dan een week, dat het aantal testen gevoelig zal worden opgevoerd. Maar daar is vooralsnog ‘in the field’ weinig van te merken. Ondertussen lopen heel wat eerstelijns-helpers enorme – om niet te zeggen onverantwoorde – risico’s. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...