Gemeenteraad zonder raadsleden

De gemeenteraad van Ninove zal op donderdag 23 april virtueel samenkomen om 19.30 uur. “Die manier van vergaderen is eerder uitzonderlijk”, vertelt algemeen directeur en raadsvoorzitter Dirk Vanderpoorten (foto), die de algemene leiding verzorgt van de diensten van de stad en het OCMW. “Een rondzendbrief van Binnenlands Bestuur laat ons dit uitzonderlijk toe, omdat het niet decretaal voorzien is. Maar nood breekt wet.”

Bij zo’n virtuele gemeenteraad – waarbij ditmaal alle raadsleden vanuit hun eigen ‘kot’ zullen vergaderen – komt heel wat kijken. Alle raadsleden moeten gebruik maken van de applicatie Cisco Webex, die op hun tablet is geïnstalleerd. Daarvoor zijn speciale opleidingen en trainingssessies voorzien.

Drie soorten agendapunten

Naar verluidt moet zo’n virtuele gemeenteraad veel strakker geregisseerd worden dan een normale, waarbij alle raadsleden lijfelijk aanwezig zijn. Zo worden de agendapunten – na voorbereidende commissievergaderingen – verdeeld in drie. Over de A1-punten is iedereen het eens. No problem. Over de A2-punten stemt de meerderheid voor en de oppositie tegen. Over de B-punten is er discussie mogelijk, vooraleer gestemd wordt. Maar deze ‘tussenkomsten’ worden beperkt tot twee rondes.  

De gemeenteraad kun je volgen via het YouTube-kanaal van de stad. Ninofmedia brengt de live-verslaggeving via de eigen livestream. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...