Straatartiest Myra: “Ik wil Ninove opfleuren”

Reeds enkele weken duiken er kleurrijke graffiti-beelden op van dieren in het centrum van Ninove. Het werk van graffitispuiter en straatartiest ‘Myra’ die voorlopig anoniem wil werken. Naar verluidt een 37-jarige geboren en getogen Ninovieter, die altijd al creatief bezig is met beeldhouwen, meubelmaken en tekenen.

Aanvankelijk dieren met een mondmasker aan, een duidelijke verwijzing naar de huidige coronacrisis. Maar de laatste dagen ook dieren zonder masker, of een beetje nonchalant rondslingerend in de buurt. Een hint dat de lockdown steeds minder urgent wordt? “Het zijn gewoon moeilijke tijden en ik wou iets doen, om Ninove een beetje op te fleuren”, laat Myra weten. En dus vinden Ninovieters steeds meer neushoorns, apen, katten, honden en flamingo’s, aan de Centrumlaan, Vuurkruisersstraat, Geraardsbergsestraat, aan het jaagpad langs de Dender of het Paul De Montplein.

Opmerkelijk: de afbeeldingen ogen mooi, al is Myra nog maar twee weken met deze kunstvorm bezig

Fraaie voorbeelden van Street Art of Stencil Art zoals je dat ook in buitenlandse grootsteden vindt. Typisch voor ‘stencil art’ is dat er gewerkt wordt met zelfgemaakte sjablonen. Opmerkelijk: de afbeeldingen ogen mooi, al is Myra nog maar twee weken met deze kunstvorm bezig!

Tegelijk is deze Street Art een aanklacht, dat dieren nog te vaak mishandeld worden en meer respect verdienen. Bij de flamingo’s zit een doordenkertje: alle dieren kijken in één richting, behalve één koppeltje dat een hart vormt. “Een signaal hoe moeilijk het is om lief te hebben in volle coronacrisis”, aldus Myra.

De onbekende straatartiest wil zijn identiteit nog even geheim houden, maar is wél overdonderd door de plotse media-aandacht. In ieder geval wil hij nog even doorgaan met straatkunst. “Er staan opnieuw enkele beestjes klaar”. Dat wordt benieuwd afwachten! (ggm)

Zoek het hartje…

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...