“Personeel werkt in overdrive tegen corona”

Al wordt daar niet dagelijks ruchtbaarheid aan gegeven, plooit het Ninoofse schepencollege en stadspersoneel zich de voorbije weken dubbel om de aanslepende coronacrisis het hoofd te bieden. Wat maakt de taak van het stadsbestuur extra moeilijk in deze dreigende Covid-periode? “Vooreerst moeten we – noodgedwongen – weinig sympathieke maatregelen nemen”, vertelt burgemeester Tania De Jonge. “Ik verwijs even naar de kritiek toen we reeds vóór half maart beslisten om de wekelijkse markt niet te laten doorgaan. De marktkramers waren daar niet over te spreken. Maar als je naar de huidige stand van zaken kijkt, hebben we correct gehandeld. De federale regering had markten toen nog niet verboden, maar wel afgeraden. Tenslotte wordt de Ninoofse markt met zijn 136 kramen druk bezocht door 65-plussers, moeten bezoekers bewegen langs smalle straatjes én vind je daar de gevaarlijke mix tussen jong en oud. Dat moesten we absoluut indammen.”

“In overleg met de crisiscel hebben we ook de rustbanken in het centrum tijdelijk afgesloten, om diezelfde reden. Ondertussen zijn die maatregelen versoepeld. Bovendien is elke dode door corona een echt drama. Zowel omwille van de dode, als het feit dat de familie en vrienden geen écht waardig afscheid kunnen nemen. Dat valt me bijzonder zwaar.”

“Er is een gebrek aan FFP2-maskers voor eerstelijnszorg. Maar die moeten deugdelijk gemaakt én gekeurd zijn”

Moeten jullie nog harder werken dan in normale omstandigheden? “Toch wel”, reageert De Jonge. “De richtlijnen van de federale overheid veranderen dagelijks, er zijn de video-conferenties, de massa vragen van bezorgde inwoners, het dagelijkse overleg met de veiligheidscel, korpschef en algemeen directeur, de pijnlijke situaties in de woonzorgcentra, onze inspanningen om – ook via de richtlijnen van Volksgezondheid – aan medisch materiaal te raken. Want er is bijvoorbeeld een gebrek aan FFP2-maskers voor de eerstelijnszorg. Maar die moeten deugdelijk gemaakt én gekeurd zijn. Dat is niet zoiets wat je gauw zélf fabriceert. We willen ook zo snel mogelijk aan méér maskers voor de politie raken. Maar de vraag is enorm en het aanbod beperkt. Dat maakt bestellingen plaatsen niet makkelijk.”

“Het stadspersoneel werkt echt in overdrive,  om deze hoogst uitzonderlijke toestand het hoofd te bieden. Er worden steeds meer pv’s uitgeschreven voor samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen. Sommige jongeren kregen een plaatsverbod opgelegd. Ik zit hier ook elke dag van 7.30 tot 20 uur. Maar dat is allemaal relatief, als je het verdriet van patiënten en familieleden bekijkt wat corona aanricht. We stellen vast dat – ondanks alle maatregelen – het aantal besmettingen in Ninove toch stijgt. We analyseren dagelijks, om daar wat aan te doen.” (ggm)  

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...