Ninoofse politie waarschuwt voor oplichters

De lokale politie Ninove merkt de laatste tijd een stijging van het aantal aangiftes van cybercriminaliteit, zoals ‘phishing’ en ‘smishing’.  “Dit zijn technieken, waarbij  oplichters zich via e-mail, SMS, instant messaging, sociale media of telefoon voordoen als iemand anders. Dat kan je bank, energieleverancier, technologiebedrijf maar evenzeer je vriend of familielid zijn”, aldus diensthoofd communicatie Leen Van Handenhove.

In de eerste helft van april zijn op dit moment reeds evenveel processen-verbaal voor dit fenomeen opgesteld als in de hele maand maart. Het doel van deze oplichters is om te “hengelen” (“phishing” in het Engels) naar gevoelige gegevens, zoals persoonlijke informatie, wachtwoorden, bank- of kredietkaartgegevens om die later te misbruiken. Eens ze de vertrouwelijke gegevens hebben buitgemaakt, krijgen de oplichters vrij spel: ze kunnen er bijvoorbeeld toegang mee krijgen tot belangrijke accounts van het slachtoffer, zijn geld of identiteit stelen.

“Belangrijk om weten is, dat banken of bedrijven NOOIT gevoelige informatie opvragen via telefoon of e-mail”

Belangrijk om weten is, dat banken of bedrijven NOOIT gevoelige informatie opvragen via telefoon of e-mail. Wees dus zeer alert telkens je je digipas of bankkaart wil gebruiken.

Wees ook extra kritisch voor alle communicatie rond corona. Cybercriminelen verspreiden valse mail-, sms- of WhatsAppberichten in verband met aanbiedingen voor mondmaskers, inzamelacties, veiligheidsmaatregelen enz. Ze geven zich uit voor officiële instanties, banken, federale overheidsdiensten, telecomproviders… (ggm)

Heb je vragen of twijfels? Meld je dan bij verdacht@safeonweb.be of neem contact op met je bank. Indien je opgelicht bent, doe je best aangifte bij de politie.

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...