De eenzame aanblik van Ninove

Het is een onwezenlijk – ja, zelfs leeg – gevoel, wanneer je vandaag door Ninove loopt. Alsof je op een plek bent beland, waar geen auto’s of mensen mogen komen. Voor het eerst hoor ik mijn eigen voetstappen in hartje centrum. Vreemd is dat. Ik zie een vader met zijn zoon in het midden van een winkelstraat fietsen. Quality-time in een crisis-sfeertje. Winkels werken niet, met gesloten deuren, met een webwinkel of op afspraak. Reiswinkels etaleren zomerse, exotische vakanties die je niet kan boeken.

Ontdaan van sfeer en mensen ogen de lelijke gevels op de Graanmarkt nog lelijker. Er rijdt een chauffeur voorbij die vooral geen risico’s wil nemen: met een gesloten leren jas, handschoenen en een mondmasker. “We zijn gesloten, met pijn in ’t hart”, jammert een brief aan een winkeletalage. Alles voelt gesloten, opgesloten. “De dagen zijn lang, hé” grijnst een wat ouder koppel tegen een verre buur. “Weet je, wij gaan anders normaal weinig op stap. Maar het is als het niet meer kan, dat je ’t wél mist.”

Een jonge man rust even aan het oud stadhuis. Uit zijn wat droeve blik lijkt het wel of hij is in één klap ouder geworden dan het nabije standbeeld van de grootvader van kunstenaar Michal. Vanuit een hoog balkon wuift een onbekende man naar mij en steekt vragend zijn duim omhoog. Ik replikeer met eenzelfde gebaar. Misschien is het iemand die ik niet herken, misschien iemand die zich wat eenzaam voelt.

Zo voelt corona aan in Ninove: eenzame mensen in eenzame straten. Voor het eerst mijmeren er meer auto’s dan klanten in de Centrumlaan. Een Afrikaanse vrouw in kleurrijke outfit wandelt voorbij met een sneeuwwit mondmasker. Op een wat bevreemdende manier blijft ze zeldzaam elegant. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...