“Corona vraagt liefde, geen oorlog”

Reeds enkele weken duiken er kleurrijke graffiti-beelden op van dieren in het centrum van Ninove: neushoorns, apen, katten, honden en flamingo’s, aan de Centrumlaan, Vuurkruisersstraat, Geraardsbergsestraat, aan het jaagpad langs de Dender of het Paul De Montplein. Het werk van graffitispuiter en straatartiest ‘Myra’ die voorlopig anoniem wil werken. Naar verluidt een 37-jarige geboren en getogen Ninovieter, die altijd al creatief bezig is met beeldhouwen en tekenen.

Hij doet flink zijn best om zijn anonimiteit veilig te stellen. Persoonlijke interviews kunnen niet, mailen verkiest hij liever dan te telefoneren. “Anonimiteit geeft een zekere ‘kick’”, geeft hij toe. “Het combineert ook lastig met mijn hoofdjob. Want van puur schilderen en tekenen kan ik voorlopig nog niet leven.”

Zijn laatste streetart pleegt hij aan de spoorlijn in Preilegem, een wat afgelegen straat buiten het centrum. Makkelijker om onopvallend te blijven. Aanvankelijk dieren met een mondmasker aan, een duidelijke verwijzing naar de huidige coronacrisis. In Preilegem – het meest recente werk – zien we een hert en een vos (foto) die een flesje handzeep aanbieden, met de boodschap ‘Protect ya Self’.

Zijn laatste streetart pleegt Myra aan de spoorlijn in Preilegem, een wat afgelegen straat buiten het centrum

“Aanvankelijk had ik ernstiger sjablonen voorbereid, waarop dieren terugvechten tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan”, vertelt Myra. “Maar in volle coronacrisis is er veeleer liefde nodig”.

Myra respecteert iedereen die creatief bezig is, maar heeft toch een boontje voor zijn beroemde voorbeeld banksy. “Een heel aparte kunstenaar, die originele thema’s aansnijdt die tegelijk uniek, humoristisch én slim bedacht zijn”, vindt hij. Zit er met deze streetart binnenkort iets concreets aan te komen, zoals een expo of een boek? “Voor een expo is het nog wat te vroeg”, vindt Myra. “Maar ik heb toch al een Instagram-pagina aangemaakt, waar je mijn capriolen kan volgen.” (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...