Café ‘In den Keizer’ failliet

De rechtbank van Gent heeft op 23 maart Tom De Ridder failliet verklaard. Hij was sinds 2007 de uitbater van het gekende Ninoofse café ‘In Den Keizer’. Het café in de Burchtstraat is het oudste etablissement in zijn soort van Ninove. Het plakkaat aan de deur vermeldt dat het in de 16de en 17de eeuw de patriciërswoning was van de familie De Vlaminck.

Ferdinand Vander Eecken, abt van de Ninoofse abdij, kocht het gebouw in 1767, bouwde er een schuur en stallingen achter om het goed te verpachten. Het gebouw bestaat sinds 1776 en stond de voorbije decennia vooral bekend als carnavalscafé. Regelmatig waren er activiteiten en thema-avonden tijdens het weekend. Je zou denken: een gouden zaak. Want het café telde niet alleen vlot een paar honderd zitplaatsen, maar ook enkele zalen, twee terrassen en een appartement.

Uitbater Tom De Ridder zocht sinds vorig jaar iemand om het café over te laten. Toch liet een overnemer op zich wachten. Toen we vorig jaar uitbater Tom De Ridder even polsten naar zijn ervaringen, wou hij liever geen commentaar kwijt. “Het rookverbod, de stijgende bierprijzen en die 21 procent btw nekken ons”, morren de collega’s. “Binnenkort hebben de mensen bier zonder café, in plaats van een café zonder bier.”

In Den Keizer was één van de 18 cafés uit Oost-Vlaanderen die besproken worden in het boek ‘Op café in Vlaanderen’ van de bekende Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem.  (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...