“Verhuizing zorgt voor performanter team”

Het is inmiddels vijf maanden geleden, dat de Ninoofse politieteams uit de Onderwijslaan en de Aalstersesteenweg hun intrek namen in het splinternieuwe politiegebouw langs de Centrumlaan. “De versmelting van beide teams liep vlekkeloos vanaf dag 1”, laat een opgetogen korpschef Philippe De Cock (foto) weten. “De centralisatie op één adres zorgt niet alleen voor een hechter groepsgevoel, maar zorgt ervoor dat we operationeel beter functioneren. We zijn als team ook massaler inzetbaar. Ik geef een voorbeeld. Via sociale media vernemen we op een dag dat jongerenbendes plannen hebben om een robbertje te vechten in Ninove rond 15 uur. We slaagden erin in een mum van tijd 26 agenten te mobiliseren, waardoor we die incidenten konden voorkomen. Dat zou vroeger nooit zo vlot gelukt zijn.”

Nieuwste technologieën

Voortaan schuilt een korps van 94 operationele en 16 administratieve manschappen onder één dak. De nieuwbouw biedt infrastructureel heel wat voordelen: een efficiënter onthaal, meer cellen, meer verhoorlokalen, eenvormiger briefings, een goed uitgerust crisiscentrum… Het volledige wagenpark zit nu veilig afgesloten. De voorbije jaren werd immers al eens een band van een politievoertuig platgestoken! Bovendien zorgde het stadsbestuur er ook voor, dat de nieuwbouw uitgerust werd met de nieuwste technologieën. Dat moet het korps nog performanter maken en de communicatie met de bevolking verbeteren. “Ik kan u zeggen dat we – eindelijk – beschikken over een nieuwe officier voor interne en externe communicatie én beleidsondersteuning, met name Leen Van Handenhove”, aldus De Cock.

“De versmelting van beide politieteams liep vlekkeloos”

De Ninoofse korpschef is ook zeer te spreken over de veiligheidsnota van burgemeester Tania De Jonge en de verdere inzet van méér wijkagenten, gemeenschapswachten, camera’s en buurtinformatienetwerken (BIN). “De inzet van al die mensen en middelen zorgt ervoor dat onze politie zich meer kan focussen op criminaliteit in plaats van op overlast”, vindt De Cock. “Recent zijn de cijfers voor drugs en intrafamiliaal geweld gestegen. Dat vind ik – hoe vreemd dit ook mag klinken – uitermate positief. Want dat betekent dat we veel meer controleren, veel meer vaststellingen doen en de problemen veel beter in kaart brengen. In plaats van het topje van de ijsberg, pakken we nu de ijsberg aan.” De officiële voorstelling van het politiekantoor is – door de coronacrisis – voor onbepaalde tijd uitgesteld. (ggm) 

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...