“Een gevoelsmens zijn, is geen voordeel”

Karolien De Roose (N-VA) is sinds dit jaar een nieuw gezicht binnen de Ninoofse gemeenteraad. Altijd ondernemer geweest en uiteindelijk toch voor de politiek gekozen. “Ja, het is een avontuur waarin ik me met volle interesse en overgave heb ingeworpen”, bekent De Roose. Toch weet ze vanaf de eerste raadszittingen haar stempel te drukken. “Het is niet altijd makkelijk, om als enige raadslid je partij en je standpunten voldoende te profileren”, vertelt ze. “Je moet politieke ervaring opbouwen, je in talloze dossiers inwerken en een bepaalde visie verdedigen. Wat ik bijvoorbeeld onderschat heb is hoeveel tijd en energie je moet stoppen, om de agenda van een gemeenteraad voor te bereiden. Dat zijn telkens zeer intensieve weken. Bovendien ben ik een gevoelsmens en dat blijkt een nadeel in de politiek.”

Niet fanatiek

Soms klinkt de kritiek, dat ze teveel aan het handje loopt van Forza-kopman Guy D’haeseleer. “Het is logisch dat oppositiepartijen raakvlakken hebben, maar toch verdedigen we elk onze eigen standpunten”, protesteert De Roose. “Toen ik een betonstop voorstelde voor sociale woningen – Ninove heeft het vereiste aantal al lang bereikt – stond ik er helemaal alleen voor. Dat men de bestaande woningen maar eens eerst renoveert en energievriendelijker maakt. Als voormalig ondernemer pleit ik regelmatig voor ondernemingsvriendelijke maatregelen. Mijn voorstel om de gemeentetaks voor bedrijven (€ 124) bij startende ondernemers voor vijf jaar kwijt te schelden, werd gewoon van tafel geveegd. Mijn voorstel om de eerste herinneringsbrief voor een parkeerboete gratis te maken, werd dan weer wél aangenomen. Dat is alvast positief. De nasleep van de verkiezingen zijn nog niet verteerd, dat geef ik toe. Maar als oppositieraadslid stel ik me niet fanatiek op, ik ben geen natrapper.”

Hoe kijkt ze terug op één jaar Open Vld-Samen-beleid? “Ik merk dat dit stadsbestuur enorm veel aankondigt, maar in de praktijk zie ik weinig gebeuren. Men is zogezegd milieuvriendelijk, maar met de lentedrink zag ik alleen plastic bekers. De aangekondigde stadsapp slaat niet aan. Het handelsgebeuren in Ninove vindt zijn tweede adem niet. Kijk maar eens hoe triestig de winkelzone Beverstraat-Lavendelstraat erbij ligt. Er zijn plannen om die straten autovrij te maken, maar daar staan wij als partij zeker niet om te springen. Ik hou ook niet van spelletjes. Als mijn partijgenoot Tomas Roggeman van minister Bellot verneemt dat de NMBS parkeerplaatsen aan het Ninoofse station dit najaar wil betalend maken, moet het Ninoofse stadsbestuur niet zeggen dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen.”

Succes heeft veel vaders

Haar partijgenoot en Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele is zijn Oost-Vlaamse afkomst alvast niet vergeten. Er gaat de laatste tijd extra geld naar de Denderstreek, lokaal woonbeleid, het openruimtefonds… “Dat klopt, maar succes heeft vele vaders en meestal zijn het andere partijen die graag met de pluimen gaan lopen. Maar, soit, het belangrijkste is dat de Ninovieter er beter van wordt.” Hoe kijkt ze tegen de volgende vijf jaar aan? “Ik wil vooral ervaring opdoen, me in nog meer dossiers inwerken en zo eerlijk en open mogelijk mijn standpunten verdedigen. Als ik elk jaar iets voor de Ninovieter kan doordrukken, ben ik een tevreden mens. Verder wil ik N-VA Ninove zo goed mogelijk op de kaart zetten. Zolang de kiezer me blijft steunen, blijf ik er vol voor gaan. Dat alles onder het motto: ‘What doesn’t kill you, makes you stronger.’ “ (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...